Herta Has
Foto: Printscreen/twitter.com/Robertdreco

Herta Has, rođena 1914. godine u Mariboru, bila je revolucionarka koja se rano pridružila komunističkom pokretu. Njena veza s Titom počela je 1937. godine u Parizu, ali je zaživela punim sjajem tek nekoliko godina kasnije, nakon povratka u Jugoslaviju.

Ipak, njihova vanbračna veza nije opstala tokom Drugog svetskog rata, kada se Tito zaljubio u drugu ženu, Davorjanku Paunović Zdenku.

Herta Has

twitter.com/Robertdreco

 

Herta je ostala u Zagrebu dok je Tito otišao u Beograd, gde je rodila sina Mišu. Nakon toga, upala je u ruke ustaša, ali je zahvaljujući partijskim organizacijama uspela da sačuva sina od opasnosti. Posle razmene zarobljenika, kratko je bila deo partizanskog pokreta.

Nakon ponovnog susreta s Titom 1943. godine, Herta je odlučno stavila tačku na njihov odnos, ne želeći da se pomiri s činjenicom da Tito ima novu partnerku. Njihov raskid bio je konačan, a Herta je ponosno odbila Titovu ponudu za pomirenje.

U Titovom okruženju svi su znali da on ima novu “partizansku ženu” – Davorjanku Paunović koja se takođe nalazila u Jajcu. Herta i Davorjanka srele su se u kući određenoj za stanovanje druga Tita.

tito i davorjanka

Foto: Printscreen

 

,,Draga moja, u ovoj kući nema mesta za dve žene.'' dobacila je mlađa partizanka.

Po svedočenju partijskih drugova prisutnih na zasedanju Hertu je ovo toliko razbesnelo da je pronašla Tita u štabu i pred svima ga pitala: “Ko je ta žena? Zar ti nisam ja žena?”

Titu je bilo vidno neprijatno, uspeo da jedva prozbori: “Pa, probajte da se dogovorite”.

Herta nije imala nameru da se dogovara. Istog dana ostavila je sve i vratila se u Sloveniju. Bio je to njen konačni raskid sa Titom.

Ovo nije bio poslednji put da je javnost čula za Hertu Has. Po Jugoslaviji je dugo kolao trač da je posle smrti Davorjanke 1946. maršal pisao Herti i molio je da se vrati. Titovo pismo je bilo dugo 16 strana. Herta je odgovorila u dve rečenice.

Tito i žene

twitter.com/Robertdreco

 

,,Dragi moj, Herta Has trpi poniženje od muškarca samo jednom. Ne padam dva puta na kolena pred istim čovekom.'' napisala je.

Iako je njena veza s Titom donela mnogo kontroverzi i ličnih patnji, Herta Has je hrabro kročila dalje. Radila je u Ministarstvu industrije i rudarstva Hrvatske nakon rata, vodeći miran život bez publiciteta. Umrla je 2010. godine u Beogradu, prema vlastitoj želji pokopana u Mariboru.

Njen sin, Aleksandar Mišo Broz, bivši je hrvatski diplomata, dok su njene kćerke profesorke na Univerzitetu u Beogradu. 

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading