ponoć
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vernici i Srpska pravoslavna crkva sutra obeležavaju prvo i drugo obretenje glave Jovana Krstitelja. Jovan Krstitelj, koji je najavio Isusov dolazak, bio je posečen po želji i nagovoru Irodove žene Irodijade.

Prema predanju, Jovan Krstitelj je posečen na nagovor zle Irodijade, Irodove žene. Naredila je da se glava svetog Jovana ne sahranjuje zajedno sa telom, jer se bojala da Jovan ne vaskrsne.

Prvo obretenje

Po predanju, velikom i slavnom proroku Jovanu Krstitelju posečena je glava na zahtev i nagovor zle Irodijade, Irodove žene. Kada je Jovan bio posečen, Irodijada je naredila da se njegova glava ne sahranjuje zajedno sa telom, jer se bojao da će strašni prorok nekako vaskrsnuti. Pa je uzela njegovu glavu i zakopala je na neko skriveno i nečasno mesto, duboko u zemlju. Njena dvorjanka bila je Jovana, žena Huza, dvorjana Irodovog.

Dobra i blagočestiva Jovana nije mogla da podnese da glava čoveka Božijeg ostane na nečasnom mestu, ona ju je tajno iskopala, odnela u Jerusalim i sahranila na Maslinskoj gori. Ne znajući za sve ovo, kada je car Irod saznao da Isus čini velika čuda, uplaši se i reče: „To je Jovan koga posekoh, vaskrse iz mrtvih“ (Mk. 6, 16).

Posle izvesnog vremena, čuveni velmoža, poverovavši u Hrista, ostavi svoj položaj i svetsku sujetu i zamonaši se, i kao monah, sa imenom Inokentije, nastani se na Jeleonskoj gori na samom mestu gde je glava Krstitelja. sahranjen. Želeći da sebi sagradi keliju, iskopao je duboko i pronašao zemljani sud i u njemu glavu, za koju mu je tajanstveno rekao da je Krstiteljeva. On je leči i sahranjuje na istom mestu.

Drugo obretenje

Na današnji dan se obeležavaju prvo i drugo „Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja“ kao spomen na ove događaje. Po promislu Božijem, ova čudesna glava je kasnije prelazila iz ruke u ruku, potonula u mrak zaborava i ponovo objavljena, sve dok konačno, u vreme blagočestive carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija preneta je u Carigrad. Mnoga čudesna isceljenja dogodila su se od glave Pretka.

Verovanja na dan obretanja glave Jovana Krstitelja

U Srbiji je rasprostranjeno verovanje da se sutra sunce vraća sa severa na jug, tri puta staje i igra. Veruje se da se nebo otvara tri puta u ponoć, pa mrtve duše lako ulaze u raj, a ko sačeka ponoć i poželi tri želje, biće im ispunjene.

Ne smete da radite nikakav težak posao. Posebno je rasprostranjeno verovanje da se na ovaj praznik ne smeju dirati noževi i drugi oštri predmeti kako se ne bi povredile rane nevino stradalog svetitelja.

Jovanova desna ruka je u Cetinju

Jedna od najvećih hrišćanskih relikvija, desna ruka Jovana Krstitelja, koja je zahvatila vode iz Jordana i podigla se nad glavom Hristovom, završila je u manastiru u Cetinju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading