kuvanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sigurno ste i vi u nekim receptima primetili da se stavlja prašak za pecivo ili soda bikarbona. Da jedno lako može zameniti drugo.

I u nekim situacijama to i jeste tako. Tako su pojedini ljudi uvereni da je to potpuno ista stvar, te da ne pravi razliku da li ste upotrebili sodu ili prašak za pecivo. Ipak, to nije baš tako. Za početak, važno je da znate da su soda bikarbona i prašak za pecivo različiti po hemijskom sastavu i ne mogu jedno drugo da zamene.

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost. Nije ga potrebno mešati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i teksturu pečenih namirnica.

Upotreba u kolačima

Soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva. Treba imati na umu da, kada pečete kolače i koristite sodu bikarbonu, treba da dodate neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali.

Dakle, iako na prvi pogled izgledaju slično i mogu se koristiti u slične svrhe, soda bikarbona i prašak za pecivo imaju različite hemijske osobine i namene u kuvanju. Važno je znati koju namirnicu koristiti u kojoj situaciji kako bi se postigao željeni rezultat pri pečenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading