Proizvodnja
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Drugim rečima, preporučuje se da sve vrste vina, uključujući i roze i bela vina, kupujemo isključivo u tamnim flašama, jer svetle i prozirne boce mogu promeniti miris i ukus vina, često ih čineći da mirišu na "kuvani kupus ili mokrog psa".

Budući da prozirne boce propuštaju sunčevu svetlost do napitka, može doći do fenomena poznatog kao "sunčani udar". Ovo može narušiti ukus vina, bez obzira na njegovu cenu. Vino čuvano u prozirnim flašama gotovo sigurno će imati lošiji ukus od jeftinijeg vina koje je smešteno u tamniju, obojenu bocu.

Zašto je tamna boca bolji izbor? Odgovor je jednostavan: deluje kao zaštita od sunca.

Prozirna staklena flaša ne sprečava UV zračenje sunca ili veštačko osvetljenje da dopre do vina. Kada UV zraci dospeju do vina, izazivaju reakciju aminokiselina i formiraju jedinjenja sumpora. Ova jedinjenja često uzrokuju neprijatan miris, koji se povezuje s mnogim flašama belih i roze vina. Izloženost direktnoj sunčevoj svetlosti može uništiti ukus vina za samo 30 minuta.

"Obim ovog problema verovatno je veći od mnogih drugih u vinskoj industriji, a o tome zapravo malo govorimo", izjavila je za "Times" Suzi Beri, Master of Wine. "Pretvaramo se da to nije problem, dok nas stvarno sprečava da uživamo u pravom ukusu vina. To je prava pljačka."

vino

Foto: Shutterstock

 

"Istraživači sa Univerziteta u Trentu napisali su da povećanje određenih jedinjenja dovodi do neprijatnog ukusa kuvanog kupusa, koji se ponekad razvija u vinima izloženim svetlu", dodaje se.

Vino čuvano u prozirnim flašama pokazalo je značajno smanjenje hemikalija odgovornih za prijatan ukus nakon samo nedelju dana izlaganja suncu. Ova vina su izgubila od 10 do 30 procenata terpena, koji daju cvetne i voćne note vinu, kao i 30 do 70 procenata norizoprenoida, koji daju složene drvene arome.

Sa druge strane, vina smeštena u obojene boce nisu pokazala povećanje neprijatnih hemikalija i zadržala su prijatan ukus narednih 50 dana.

Na kraju, primećeno je da se ova reakcija najčešće dešava kod belih i roze vina, koja se gotovo uvek nalaze u svetlim flašama. Proizvođači ovih vina često biraju prozirno staklo kako bi istakli boju vina, ali to može više štetiti nego koristiti.

Crvena vina bolje podnose izlaganje svetlosti jer sadrže veći nivo polifenola, koji imaju duži vek trajanja u prisustvu svetlosti.

Stručnjaci preporučuju da se ovi problemi izbegnu držanjem vina na hladnom i tamnom mestu, dalje od direktnog sunčevog svetla. Neki čak sugerišu potpunu izbegavanje kupovine vina u prozirnim flašama kako bi se osiguralo da se ukus vina neće promeniti ili pokvariti, piše russia today

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading