Invalidska kolica
Foto: Alo/Foto: printscreen/TikTok

Tali Smit (44) je imala običnu infekciju mokraćnih puteva, kada joj je prepisan jedan antibiotik kako bi se sve suzbilo. Postoje razne vrste ovih lekova, ali je ovaj bio poznat po raznim nuspojavama.

Nakon što je počela da uzima prepisanu terapiju, žena više nije mogla hodati. Sada joj je potrebna stalna nega, te je završila u invalidskim kolicima.

Ne raguju svi isto na određene lekove

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je upozorila na fluorokinolone jer mogu dovesti do raznih nuspojava. Ovo ne važi za alternativne antibiotike, prenosi "The Sun".

- Već sam bila popila tri tablete, bilo je prekasno. Kao da je bomba eksplodirala u mom telu. Znam da ne reguju svi isto na lekove, ali ovo je zadesilo mene, bila sam baksuz - rekla je Talia.

@taliasmith2021 Floxed in April 2021, this is me now. Totally disabled, should be a warning to all those taking antibiotics. Stay away from fluoroquinolones! They are to be used as last resort, due to permanent and disabling side effects. I’m an example of that, unfortunately. 😭#fqad #fluoroquinolonetoxicity #fluoroquinolones #fluoroquinoloneantibiotics #cipro #ciprofloxacin #fluoroquinoloneassosciateddisability #floxed #floxedtok #mastcellactivationsyndrome #mcas #mcasawareness #lymedisease #moldwarrior #disabled ♬ Originalton - S E T A
Žena je bila u tolikim bolovima, da nije mogla ni hodati ni jesti.

- Treći dan sam imala probadajuće bolove. U petama, nogama, kao da me je udarila struja - dodala je.

Sve je bilo strašnije

Sledecih dana sam sedela na stolici dok sam se tuširala, nisam mogla podići ruke iznad glave. Iako je ova žena svakodevno pre toga bila vežbala, osećala je sve veću malaksalost, te nije bila u stanju.

Nakon pet meseci Talija je završila u bolnici sa svega 30 kilograma.

Sada nakon pet godina, žali što na vreme nije znala nuspojave leka. Ona ima muža koji je invalid, te se svakodnevno brnula o njemu, sada to nije moguće. Ima i sinove koji su ostali uskraćeni za razne fizičke aktivnosti.

Sada radi raznorazne vežbe i ponovo uči hodati. Talija dokumentuje svoj celokupan život na svom TikTok nalogu.

Nikako ne uzimajte lek na svoju ruku bez konstatacije sa vašim izabranim lekarom.

(Republika)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading