pećinski čovek
Foto: Alo/Shutterstock

Arheolozi su otkrili prve pećinske crteže na bazi ugljenika u Francuskoj oko 20.000 godina starosti.

Novootkriveni pećinski crteži su idealni za precizno datiranje ugljenikom C14. Jugozapadna Francuska, odnosno oblast Dordonje je dom za oko 200 pećina ukrašenih crtežima iz ledenog doba.

Nažalost, za mnoge se ne zna prava starost, jer su obojene materijalom na bazi gvožđa ili mangan-oksida. Datovanje metodom C14 ovih pećinskih crteža nije moguće, a smatra se da potiču iz perioda Magdalenijana (pre između 12-17.000 godina).

Međutim, prvo otkriće praistorijske umetnosti zasnovanih na crnom ugljeniku u pećini Font-de-Gaume (pećina bizona) otvorilo je priliku za ponovne procene starosti ove oblasti. Nove pećinske crteže pronašao je tim istraživača 2020. godine, a nedavno su objavili studiju u Scientific Reports, piše portal Sve o arheologiji.

Pećina bizona je dobila ime po paleolitskim crtežima bizona na zidovima njene glavne galerije. Ukupan broj crteža iznosi oko 230, a naslikanih bizona ima 82. Takođe su naslikani konji, mamuti, irvasi, vunasti nosorozi, vukovi i slično. Crteži su naslikani raznim bojama koje su nastale od prirodnih pigmenata.

Rad francuskog hemičara i farmaceuta Anrija Moasana na identifikaciji pigmenata korišćenih na crtežima doneo mu je Nobelovu nagradu za hemiju 1906. godine.

Kao što je često slučaj u umetnosti ledenog doba, umetnici koji su kreirali figure u Pećini bizona uveliko su uključili prirodni reljef pećine kako bi svojim slikama dali trodimenzionalni oblik.

Uz pomoć modernih tehnika otkriveni su crteži zasnovani na bazi ugljenika ispod ranije poznatih crteža. Među njima su prikazi konja, jelena i bizona.

Ova studija će pomoći prilikom istraživanja u drugim pećinama u regionu.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading