Baka
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

Penzionerka, Meri Elis (74) živi više od 40 godina u Australiji, ima sina, snajku, dva unuka i smatraju je lokalnim herojem zbog njenog dobrotvornog i volonterskog rada, ali sve to je sada odletelo niz vetar.

Naime, Meri je 1981. godine napustila London sa "trajnom vizom" zajedno sa svojim tadašnjim partnerom Martinom Elisom, međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je tri puta ušla u zemlju pod različitim imenom.

Zbog toga se ona sada suočava sa deportacijom iz Australije, nakon što su joj zvaničnici saopštili da je nelegalno živela u zemlji više od četiri decenije.

Napustila domovinu sa partnerom koji je imao lažno ime

Elis tvrdi da joj je njen sada već preminuli partner, Martin Elis, tada rekao da imaju trajne vize kada su napustili London 1981. godine da bi započeli novi žviot.

No, MUP tvrdi da je tri puta ušla u zemlju pod drugačijim imenom i da je muškarac sa kojim je ušla zapravo bio Trevor Voren, a ne Martin Elis, kako ona inače tvrdi.

Dobrotvorka tvrdi da joj "niko ništa nije rekao" o njenom viznom statusu tokom vremena provedenog radeći u ugostiteljstvu i za vladu Novog Južnog Velsa tokom 30 godina.

Baka je sada prisiljena da se vrati u Veliku Britaniju, iako ima australijsku vozačku dozvolu, penzionersku i zdravstvenu karticu.

Ona je i dobitnica prestižne nagrade "Volonter godine Novog Južnog Velsa" za 2023. godinu i kaže: "Ovo je moj dom, volim Australiju", rekla je u suzama Meri za "A Current Affair".

Nikada nije dobila ni kaznu za parking, a kamoli nekog uvredila

Penzionerka je pozvana da poseti kancelariju u Brizbejnu, gde su joj saopštili da nelegalno živi u Australiji više od četiri decenije.

-Ona ne poznaje nikoga tamo - rekao je agenat za migracije Stenli Šnajder misleći na Englesku.

-Uvek je plaćala poreze, čak nije ni dobila kaznu za prebrzu vožnju, nikada nije prekršila ništa, nikada nikoga nije uvredila- istakao je Šnajder.

G. Šnajder, koji pomaže Meri besplatno, kaže da penzionerka ispunjava uslove za vizu "apsorbovane osobe" prema Zakonu o migracijama iz 1958. godine.

Da bi se priznala viza za apsorbovanu osobu, onaj koji nije državljanin mora da bude u Australiji od 2. aprila 1984. godine i nikada nije napustio zemlju nakon tog datuma.

Meri tvrdi da nije nikada napuštala Australiju, čak ni na odmoru, od 1981. godine.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je Meri tri puta ušla u Australiju pod drugim imenom i da je bila van zemlje između februara 1983. i novembra 1986. godine.

U pismu se navodi da veruju da je pravo ime sada preminulog muškarca s kojim je bila u vanbračnoj zajednici, Martina Elis, zapravo bilo Trevor Voren.

-Pošto niste bili u Australiji 02.04.1984, ne smatrate se apsorbovanom osobom i nemate vizu apsorbovane osobe- navodi se u pismu.

Međutim, Meri tvrdi da je to "pogrešno" i kaže da ne zna zašto Ministarstvo unutrašnjih poslova veruje da je napustila i ponovo ušla u Australiju pod različitim imenima.

Ona ima dokumente koji, kako tvrdi, dokazuju da je bila u Australiji u tim vremenima, uključujući i referencu poslodavca iz restorana u Tasmaniji.

U njoj se navodi da je Meri radila tamo od 1983. do 1986. godine kao konobarica i blagajnica.

Uspešno pismo o upisu u "Medicare", potpisano tadašnjim ministrom zdravlja Nilom Bluettom, takođe se koristi kako bi se argumentovalo Merino pravo.

G. Šnajder kaže da joj ne bi bilo poslato pismo da nije živela u Australiji u to vreme.

-Meri Elis je poštena osoba, osoba koju bismo trebali biti apsolutno srećni što imamo u Australiji, i ona je Australijanka, suočimo se s tim - rekao je Šnajder.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading