SNAJKA IZ PAKLA Svekrvi dozvoljava da viđa unuke samo ako uradi OVO
Foto: Shutterstock

Najsrećniji trenutak u svakoj porodici je svakako rođenje deteta. Ne zna se ko se više raduje, da li mama, tata ili bake i deke.

Ali, nije retkost da upravo dolazak bebe u dom utiče na krizu u odnosima između zeta i tašte, odnosno snaje i svekrve. Čini se da neki roditelj uvek uživa veće privilegije kad u porodicu stigne beba. Ako pitate snaje, one će reći da su svekrve uvek u boljoj poziciji, a ako pitate zetove oni će se obrušiti na tašte, tvrdeći da od njihovih saveta „ne mogu da žive“.

Jedna svekrva podelila je svoju frustraciju zbog toga što je, kako tvrdi, snaja ucenjuje da može da vidi unuče samo ako im pomogne oko kućnih poslova.

- Kad sam prvi put otišla da vidim bebu, videla sam da im je haos u kući, pa sam ponudila pomoć. Rekla sam im da ću ostati nekoliko sati duže od planiranog da bih oprala sudove i veš, ispeglala bebine i njihove stvari, usisala, oprala prozore... Snaji se to, izgleda, osladilo, pa je pre nego što ću drugi put doći da vidim unuče rekla da će me primiti samo ako im pomognem oko nekih sitnica u kući – započela je svoju ispovest ova baka.

Snaja joj je, kaže, dala da pere flaše, da menja posip za mačku i da, kao i prvi put, pere sudove, spremi ručak i sredi kuću. Šok je usledio kad je snaja pobesnela što flaše nisu bile oprane onako kako je ona zamislila.

- Zamislite, vikala je na mene kako ne umem čak ni flaše da operem, a moj sin je samo ćutao. Zapravo, mislim da se snaja ne bi toliko ni ljutila da nisam odbila da menjam posip za mačke. Objasnila sam joj da sam alergična na majču dlaku i da ne bih ni držala mačku u kući da sam na njihovom mestu, jer je bebino zdravlje preče od svega – nastavila je ova baka.

Ali, kad je treći put najavljeno došla, uz pristanak da opet sređuje kuću da bi videla unuče, dočekao ju je „hladan tuš“. Na frižideru pored sudopere stajao je zalepljen papir sa uputstvom kako da opere flaše.

- To je stvarno bilo užasno, osetila sam veliko poniženje. Ali, to joj nije bilo dovoljno, pa je počela da se izmlaza preda mnom. Bilo je mi baš neprijatno; ja sam ipak starija žena i ne mogu da tek tako prihvatim novotarije u vezi sa trudnicama i porodiljama. Ja sam krila da sam u drugom stanju sve do sedmog meseca, jer mi je bilo neprijatno od svekra i svekrve, dete sam dojila krišom, a moju snaju nije sramota da izvadi grudi preda mnom i da izvlači mleko. Mogla je da to uradi u bebinoj sobi ili da mi kaže šta će uraditi, pa da izađem na terasu. Povrh svega, pitala me je da li može da ode u spavaću sobu da odrema sa mužem, a ja da osluškujem da li će se beba probuditi. Pa, naravno, gospođo, samo ti idi da spavaš dok ti ja sređujem kuću i čuvam bebu! – besno je prokomentarisala svekrva tražeći savet kako da sledeći put postupi kad ode da vidi unuče.

Očekivano, oni koji su pročitali njenu ispovest bili su podeljeni. Jedni su smatrali da je snaja i sin iskorišćavaju i ponižavaju, a drugi da baka ima prevelika očekivanja.

- Gospođo, uz dužno poštovanje, ako ste se već ponudili da pomognete snaji i sinu kad ste prvi put išli da vidite unuče, negde je logično da ćete to uraditi svaki sledeći put kad najavite posetu. Mladim roditeljima je svaka pomoć dobrodošla i od koga će je očekivati, ako ne od roditelja?!

- Možda je Vaša snaja malo preterala kad vam je ostavila uputstvo za pranje flaša, ali nemojte joj zameriti. Ona se nedavno porodila i potrebno je vreme da se uravnoteže hormoni.

- Da sam na Vašem mestu, pozvala bih sina i snaju i pitala kad mogu da dođem da vidim bebu. Ako bi me opet uslovili da sređujem kuću da bih videla unuče, zahvalila bih im i rekla da ću radije jednom mesečno platiti da im dođe spremačica nego što ću nastaviti da budem žrtva ucene.

- Vaša snaja nije u pravu, a sin još manje. On bi trebalo da stane u Vašu odbranu i da ne dozvoli da Vi ribate njihovu kuću kad dođete da vidite unuče. Lepo je što ste u početku ponudili pomoć, ali snaja je počela da podrazumeva Vašu dobru volju. Baš me zanima da li njena majka čisti njihov stan kad dođe da vidi unuče?!

- Zašto Vam je neprijatno da gledate snaju kako odvaja mleko za bebu? Pa to je potpuno prirodno. Vreme u kom ste Vi živeli i današnje vreme se razlikuju. Vi ste kao majka bili žrtva predrasuda, a Vaša snaja to ne mora i ne treba da bude.

- Kad sledeći put budete želeli da vidite unuče, pozovite sina i snaju da budu Vaši gosti. Tako nećete morati da im sređujete kuću, nećete se osećati iskorišćeno niti poniženo, a opet ćete videti unuče – glasio je predlog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading