JE L OVO REALNO?! Žena se povredila na radnom mestu tokom INTIMNOG ODNOSA sa kolegom, pa tražila odštetu od firme!
Foto: Shutterstock

Profesor dr Petar Bulat, specijalista medicine rada i profesor na Medicinskom fakultetu ispričao je bizarnu anegdotu koja se dogodila pre nekoliko godina u Srbiji. Radi se o tome da je jedna žena uspela da naplati odštetu od firme, jer se tokom pauze povredila na radnom mestu dok je imala intimne odnose sa kolegom!

- To je bizaran slučaj, desilo se preko dvadesetak godina, iznenadio ih je neko, ona je pala i povredila se. Pauza je namenjena da se promeni aktivnost koju obavljaju zaposleni tokom radnog vremena, ovo se uklapa u sve to. Ništa tu ne bi bilo da je poslodavac u svom opštem aktu predvideo kad je sklapao ugovor o radu, zabranu se*sa na radnom mestu - kaže dr Bulat.

Međutim, da je poslodavac predvideo zabranu intime na radnom mestu u ugovoru, ona ne bi dobila odštetu.

- Ovo se uklopilo u definiciju pauze, nije bilo zabranjeno i presuđeno je u njenu korist - kaže dr Bulat.

Kako ističe, svaka povreda koja se desi pri odlasku na posao i povratku sa njega, smatra se povredom na radu.

Poslodavci ne stavljaju zabranu intimnog odnosa tokom rada u ugovor

Advokat Marko Repić ističe da nikada nije imao ovako romantičan povod za traženje odštete i da su uglavnom povrede veoma teške i ostavljaju trajne posledice.

- Sa gledišta advokature i samih zaposlenih koji se povrede na radu, zakon je postavio teret odgovornosti na poslodavca. On u startu mora da dokaže da preduzima sve moguće mere da do štete ne dođe. Tek tada on može da se nada da će biti oslobođen odgovornosti. U praksi je veoma teško da se utvrdi podeljena odgovornost i da je poslodavac doprineo povredi isto koliko i sam zaposleni - kaže advokat Repić.

Poslodavci uglavnom ne stavljaju zabranu seksualnog odnosa na radnom mestu, kaže advokat Repić.

- Kada bi se teorijski postavio ugovor o radu to bi sigurno bio otkaz ugovora o radu. Situacija je baš specifična, međutim, koliko god situacija bila bizarna, polazeći od opštih premisa, mogli bismo da kažemo da postoji odgovornost poslodavca - kaže advokat.

Ističe i da ne bi škodilo ukoliko bi poslodavac zabranio neko nedolično ponašanje i nedoličan odnos prema kolegama na poslu.

Šta se tretira kao povreda na radu?

- Poslodavac mora da popuni izveštaj i prijavi povredu na radu u roku od 48h. I lekar mora da popuni jednu posebnu stranicu, a da bi sve bilo povreda na radu u punom zakonskom smislu, mora i komisija Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja to da potvrdi. I tek tada to postoji povreda na radu, koja se onda beneficirano kompenzuje i isplaćuje se sto odsto plate - kaže profesor Bulat za "Prva TV".

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading