Žena na mobilnom telefonu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Možda ste primetili malu zelenu ili narandžastu tačku koja sija na ekranu dok koristite neke aplikacije. Ako vidite zeleno svetlo na Android-u ili narandžasto svetlo na iPhone-u, to znači da su vam mikrofon ili kamera uključeni. Međutim, tu dolazi opasnost, jer to može biti znak upozorenja da ste hakovani, ili da je neko instalirao zlonamerni program na vaš telefon.

Ako ste u aplikaciji koja inače ne mora da koristi mikrofon ili kameru, a ova lampica se upali, to bi mogao biti znak da brinete.

Najčešće možete da proverite koje aplikacije koriste mikrofon ili kameru kada se svetlo uključi tako što ćete prevući prstom nadole odozgo da biste otvorili odeljak u kome to piše.

Tamo možete i opozvati dozvolu aplikacije ako smatrate da nije potrebna, pišu Nezavisne.

Zlonamerni softver može da snima vaše razgovore, čita vaše poruke ili prati vašu lokaciju, a može vam pomoći da proverite u podešavanjima koje aplikacije imaju pristup vašem mikrofonu i kameri.

Na Androidu, ovo se obično može proveriti u Podešavanja > Bezbednost i privatnost > Menadžer dozvola. Na iPhone-u ovo možete kontrolisati kada uđete u Kontrolni centar. Takođe možete da odete u Podešavanja > Izveštaj o privatnosti aplikacija i vidite koje su aplikacije koristile „osetljive“ dozvole i kada.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading