solun reportaža
Foto: Alo/Alo!/Aleksandar Nalbantjan

Većina Srba, i ne samo oni, prosto obožava giros, ili njegovu tursku varijantu, kebab. Kako i ne bi, kad je toliko ukusan?

Ako ste ljubitelj te brze hrane, možda bi trebalo da prestanete sa čitanjem, to jest gledanjem. Mada, kad ste već tu... ova fotografija kruži Internetom i prilično je uznemirila ljude koji uživaju u girosu i kebabu:

Hm... znate kako, to meso nekako mora da se nabode na onu šipku, da bi bilo ispečeno, zar ne?

Verujemo da će mnogi ipak potisnuti ovu fotografiju u svojoj svesti i nastaviti da klopaju po starom. Postoji nada da je ova fotografija izuzetak u načinu pripreme kebaba, a ne pravilo.

A kad smo već kod kebaba i girosa, on stvarno ima zanimljivu istoriju. Giros je verzija kebaba, dakle, Turci mogu da se pohvale da je od njih potekao. Svoje korene ovo jelo vuče iz Istočnog Sredozemlja, a pominje ga i čuveni pisac Ilijade i Odiseje, besmrtni Homer. Po originalnoj recepturi, kebab se spremao od jagnjetine, a vremenom je dobijao nove varijante. Danas se sprema i od govedine, piletine i prasetine.

Vrste kebaba:

1. Šiš kebab (komadići mesa naređani na ražnjiću sa povrćem ili voćem između) 2. Doner kebab (u ovu vrstu spada i grčka verzija Giros, sa različitim vrstama mesa serviran u „piti“) 3. Adana kebab (mleveno meso kao izdužena pljeskavica, pečeno na širokom metalnom ražnjiću) 4. Testi kebab (kebab u glinenoj „tegli – visokoj posudi“, kuvan sa povrćem i mesom) 5. Kebab na pari (kuvan u zemljanom sudu poput grčke musake sa belim lukom, crnim lukom, majčinom dušicom itd.)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading