KAPSULA S DELOVIMA ASTEROIDA BENU KONAČNO OTVORENA Objavljena prva fotografija nakon skidanja poklopca (FOTO)
Foto: Alo/Shutterstock

Erika Blumenfeld, kreativni vođa tima za napredno snimanje i vizualizaciju astromaterijala (AIVA), i Džo Ajbersold, lider projekta AIVA, napravili su ovu fotografiju glave kapsule sistema TAGSAM, uključujući i materijal u njoj korišćenjem preciznih foto-aparata visoke rezolucije i pomoću poluautomatske procedure spajanja fokusa. Rezultat je slika koja ima ekstremno mnogo detalja.

Sledeći korak je da tim ukloni metalni okvir i pripremi kutiju s rukavicama za transfer preostalih uzoraka iz kapsule.

Sve će biti fotografisano pre izvlačenja, merenja, pakovanja i skladištenja. Tim je do sada izvukao 70,3 grama materijala sa asteroida i to sa spoljnog dela kapsule. Ukupna masa materijala biće utvrđena nakon otvaranja.

Misija Oziris-reks trajala je 7 godina, 4 meseca i 1 dan i prešla je 6,21 milijardu kilometara. Kapsula je stigla do asteroida Benu, na njemu je provela 889 dana, a zatim se vratila na Zemlju, na koju je sletela 24. septembra 2023. Planetary Society navodi da ova misija košta ukupno 1,16 milijardi dolara, a dva šrafa su mesecima blokirala izvlačenje materijala jer su naučnici morali da osmisle novu alat za njihovo skidanje.

- Definitivno imamo hidrirane, organske ostatke iz ranog Sunčevog sistema, što je baš ono što smo se nadali da ćemo dobiti još kada je misija osmišljena. Očekujem da će kosmohemijska zajednica zdušno da se baci na ovo. Sve čestice su veoma tamne i imaju grbave kamenčiće prečnika od milimetra do centimetra sa teksturom nalik karfiolu. Kače se za sve što ih dodirne – rekao je sredinom decembra Dante Loreta, glavni istraživač misije Oziris-reks, na konferenciji Američke geofizičke unije u Kaliforniji.

Fotografiju možete videti OVDE

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading