Aligator
Foto: Alo/Foto: printscreen/TikTok

U Teksasu je prošle nedelje bilo toliko hladno da je aligator u centru za spasavanje pronađen potpuno zaglavljen ispod zaleđenog jezera — ali, kako se navodi, životinja još uvek diše sa srcem koje jedva kuca.

Lokalni spasilački centar "Gator Countri" je objavio viralni snimak na TikTok-u, pokazujući kako je aligator uspeo da preživi. Beaumont, gde se centar nalazi, prošle nedelje je zabeležio najviše temperature koje nisu bile veće od 4 stepena Celzijusa.

"Ali, šta aligatori rade zimi?"

- Svi znamo šta aligatori rade tokom leta i proleća ... ali šta rade zimi i kako preživljavaju? - Vlasnik "Gator Countrija" Geri Soradž kaže na video snimku pre nego što pokaže na aligatora u zaleđenom jezeru.

Aligator se može videti skoro potpuno potopljen u zaleđenoj vodu, samo delovi vrha repa vire – kao i sam vrh njuške kroz rupu u ledu.

- Ta životinja je u potpunoj hibernaciji upravo tamo. Njegovo srce kuca tri otkucaja u minuti. Narode, to je neverovatno. Tako aligatori preživljavaju u ledu - dodaje.

Proces sličan hibernaciji

Ono na šta Soradže misli je proces poznat kao "brumacija".

Aligatori su gmizavci, što znači da su hladnokrvni i da se oslanjaju na okolinu da bi ostali topli. Tokom brumacije, gmizavci ulaze u nisko metaboličko stanje gde se bave minimalnom aktivnošću, ali se ipak bude i piju, prema akvarijumu Južne Karoline.

U Teksasu, zvaničnici za divlje životinje kažu da aligatori obično "brumaju" između sredine oktobra i početka marta.

Životinje će obično "brumirati" u jazbinama, ali ponekad će završiti u vodi. Kada se voda zaledi, biolog za divlje životinje okruga Rendžer Oklahome, Robert Bastarače rekao je 2021. godine da će aligatori koristiti svoje njuške da naprave rupu kako bi mogli da ispruže nozdrve da dišu.

- Sve dok mogu da drže svoje nozdrve iznad nivoa vode, trebalo bi da prežive - rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading