Maraton
Foto: Alo/Facebook printscreen

Peti ekstremni maraton pod nazivom "Polarno ledeni Ojmjakon", poznat kao najhladnija trka na svetu, održan je 13. januara na -55 stepeni Celzijusa u ruskoj republici Jakutiji, poznatoj i kao Republika Saha.

Pobednik ove neverovatne trke je Konstantin Dragunov (24), ruski student koji je pretrčao 42,2 kilometara za 3 sata i 7 minuta.

- Umalo da se izgubim. Maraton je nepredvidiv, posebno po ovako hladnom vremenu. Posle 33 kilometara, zamalo da se onesvestim. Trčao sam trku čisto da dokažem sebi da mogu. A pobedu posvećujem dedi, koji je nedavno preminuo - izjavio je Dragunov.

Polumaraton je osvojio Leonid Žikov, koji je pretrčao 21,1 kilometar za 1 sat i 34 minuta.

Dragunov je inače pomoćni trener trkačice na duge staze, Sardane Trofimove, a kako navode tamošnji mediji, pobedio je na mnogim nacionalnim i međunarodnih trkama, ali je prvi put trčao maraton.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iv Beserovac (@nomaddna)

Sibirsko selo Ojmjakon važi za najhladnije naseljeno mesto na svetu. Najniža temperatura ikada izmerena bila je -71,2 stepena Celzijusa, 1924. godine. Dok je selo zabeležilo rekordnu visoku temperaturu od 34,6 stepena Celzijusa 2010. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading