more
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Širom Jadrana se mogu naći oglasi za prodaju ostrva koja su zaista u privatnom vlasništvu. Ali kada je u pitanju kupovina ostrva u Hrvatskoj, naravno, postoji kvaka, zbog čega je većina ostrva još uvek samo u malim oglasima.

Malo kupaca zna da pomorsko dobro ne spada u kategoriju privatnog, jer je javno vlasništvo, pa je i tu gradnja zabranjena. Ne možete graditi pristanište ili kej za čamac koji će vas odvesti na ostrvo, niti put, šetalište ili bilo koji odgovarajući i neophodan objekat.


Evo prvog problema za nekoga naivnog, sa dubokim džepovima. Naime, u članu 14. o planiranju i izgradnji na pomorskom dobru, stav 6. kaže da se na morskoj obali mora izbegavati betoniranje obale uz more na prostoru koji je širok najmanje 6 metara od linije koja je horizontalno udaljena. od srednje linije visoke vode. U zavisnosti od veličine ostrva, ovo može biti veliki problem, jer se sada postavlja pitanje koliki je deo ostrva zaista privatno vlasništvo?

Na većini ovih ostrva koja se nalaze na oglasima zabranjena je i svaka gradnja, jer se najčešće radi o "pašnjaku", "šumskom području" ili "poljoprivrednom zemljištu". Izuzetak za neku vrstu gradnje je, naravno, ako otvorite porodičnu farmu, a prodavci često koriste ovaj „ulov” da objasne kupcima da mogu da naprave „kuću” na ostrvu.

Međutim, poljoprivredno zemljište je namenjeno za poljoprivrednu proizvodnju i na njemu se mogu graditi samo poljoprivredni objekti. U zavisnosti od nadležnog prostornog plana, to mogu biti podrumi, skladišta voća i povrća, plastenici, štale i sl.

Nadležnim prostornim planom definisane su minimalne veličine poljoprivrednih parcela na kojima je dozvoljena gradnja i veličina objekata koji se na njoj mogu graditi. Veličina objekta određena je posebnim prostornim planom i često zavisi od minimalne površine poljoprivredne parcele, pa se uglavnom radi o magacinu od 10 kvadratnih metara, poljskim kućicama od 30 kvadrata, a do privredne parcele. zgrada od 50 kvadrata, a potencijalnim kupcima je još jedan problem, piše Morski.hr.

Međutim, ako kupujete ostrvo zbog sopstvene privatnosti, onda morate biti svesni da nikome ne možete zabraniti kupanje na plažama ostrva, sletanje na obalu ili plovidbu u blizini ostrva.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading