Foto Promo
Foto: Promo/foto promo

Zimski dvorac je lociran između Dvorskog nasipa i Dvorskog trga, uz mesto gde se nalazila originalna Zimska palata Petra Velikog, sadašnja i četvrta Zimska palata izgrađena je i menjana skoro neprekidno između kasnih 1730-ih i 1837, kada je teško oštećena u požaru i odmah obnovljena. Juriš na palatu 1917. godine, kako je prikazano u sovjetskoj propagandnoj umetnosti i u filmu Sergeja Ajzenštajna iz oktobra 1927. godine, postao je ikonski simbol Ruske revolucije.

Istorija

Carevi su izgradili svoju palatu na monumentalnom opsegu koji je imao za cilj da odrazi silu i moć carske Rusije. Iz ove palate carevi su vladali nad preko 22.800.000 km2 (skoro 1/6 kopnene mase Zemlje) i 125 miliona podanika do kraja 19. veka. Nekoliko arhitekata je učestvovalo u projektovanju Zimske palate - pre svih, Italijan Bartolomeo Rastreli (1700-1771) - u onome što je postalo poznato kao elizabetanski barokni stil. Zeleno-bela palata ima sveukupni oblik izduženog pravougaonika, a glavna fasada je duga 215 m i visoka 30 m. Smatra se da Zimska palata sadrži 1.886 vrata, 1.945 prozora, 1.500 soba i 117 stepeništa. Nakon ozbiljnog požara, obnova palate 1837. ostavila je spoljašnjost nepromenjenom, ali su veliki delovi unutrašnjosti redizajnirani u različitim ukusima i stilovima, što je dovelo do toga da se palata opisuje kao palata iz 19. veka inspirisana modelom u stilu rokokoa.

Po povratku iz svoje velike diplomatske misije 1698. godine, Petar Prvi od Rusije je pokrenuo politiku pozapadnjačenja i širenja koja je trebalo da transformiše rusko carstvo u rusku imperiju i veliku evropsku silu. Ova politika se manifestovala u vidu cigli i maltera stvaranjem novog grada, Sankt Peterburga, 1703. godine. Kultura i dizajn novog grada zamišljeni su kao svesno odbacivanje tradicionalne ruske arhitekture pod vizantijskim uticajem, poput tada modernog Nariškinovog baroka, u korist klasično nadahnute arhitekture koja prevladava u velikim gradovima Evrope. Car je nameravao da njegov novi grad bude dizajniran u flamanskom renesansnom stilu, kasnije poznatom kao petrinjski barok, i to je stil koji je odabrao za svoju novu palatu u gradu. Prva kraljevska rezidencija na tom mestu bila je skromna brvnara tada poznata kao domik Petra Prvog, izgrađena 1704. godine, koja je gledala prema reci Nevi. Godine 1711. transportovana je u Petrovsku naberežnu, gde i danas stoji. Sa raščišćavanjem lokacije, car je zatim krenuo u izgradnju veće kuće između 1711. i 1712. Ovu kuću, koja se danas naziva prvom zimskom palatom, projektovao je Domeniko Trezini.

Arhitektura

Prva Zimska palata bila je skromna zgrada na dva glavna sprata pod krovom od škriljevca. Smatra se da je Petru uskoro dosadila prva palata, jer je 1721. sagrađena druga verzija Zimske palate pod rukovodstvom arhitekte Georga Matarnovija. Matarnovijeva palata, iako još uvek veoma skromna u poređenju sa kraljevskim palatama u drugim evropskim prestonicama, nalazila se na dva sprata iznad rustifikovanog prizemlja, sa centralnim izbočenjem ispod postolja poduprtog stupovima. Tu je Petar Veliki umro 1725.

Savremeno zdanje ima oblik kvadrata s unutrašnjim dvorištem i fasadama okrenutim ka reci Nevi, Admiralitetu i Dvorskom trgu. Glavna fasada, okrenuta prema Dvorskom trgu, prorezana je lukom odnosno paradnim prolazom prema unutrašnjem dvorištu.

Na jugoistočnom delu drugog sprata nalazi se jedan od spomenika rokokoa, nasleđe četvrtog zimskog dvorca, Velika crkva Zimskog dvorca. Zimski dvorac inače ima 1.057 soba, 1.786 vrata i 1.945 prozora. Glavna fasada je 150 metara duga i 30 metara visoka. U prizemlju se uglavnom nalaze činovničke prostorije, prostorije za osoblje, galerije i sale. Na prvom spratu se nalaze glavne prostorije i apartmani carske porodice. Na drugom spratu se nalaze sobe i apartmani za visoke dvorjane i funkcionere.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading