Viminacijum
Foto: Alo/Tanjug

Istraživački tim, koji čine dr Saša Redžić, dr Ilija Danković, dr Mladen Jovičić, dr Angelina Raičković, kao i studenti Kristina Živković i Petar Kojadinović, pronašli su ostatke trijumfalne kapije na glavnoj viminacijumskoj ulici, odnosno decumanusu, potvrđeno je za Tanjug.

Slavoluci ili trijumfalne kapije su nastali u doba rimske republike sa ciljem da se proslavi pobeda i donošenje plena velikih vojskovođa, a reč je o slobodnostojećim građevinama, bilo da se radi o jednostavnom luku koji premošćuje ulicu, raščlanjenom tipu sa tri prolaza ili sa jednim prolazom u formi tetrapilona, kakav je pronađen u Viminacijumu.

Analiza materijala ukazuje na to da je viminacijumska trijumfalna kapija izgrađena krajem 2. veka ili najkasnije u prvoj deceniji 3. veka nove ere, a na osnovu očuvanih uklesanih slova sa tekstom „CAES/ANTO“ istraživači su ustanovili da je kapija izgrađena u čast rimskog imperatora Karakale, koji je u Viminacijumu označen za cezara, odnosno budućeg imperatora.

Imperator Karakala je poznat i po čuvenom Karakalinom ediktu (Constitutio Antoniniana de Civitate) iz 212. godine, prema kojem su svi slobodni stanovnici Rimskog carstva dobili rimska građanska prava. To se smatra jednim od najvažnijih edikta u Rimskom carstvu.

Viminacijumska trijumfalna kapija bila je u formi tetrapilona sa jednim prolazom i poljem za natpis iznad lučnog dela, visoka nešto više od 10 i šira nešto više od šest metara, po čemu veoma liči na rimsku kapiju „Arco del Gavi“ u Veroni.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading