wc oznaka
Foto: Alo/Profimedia

Skraćenica 'WC' se smatrala prikladnom i dovoljno udaljenom od pravog značenja, podseća 24sata.

Mnogi su bili iznenađeni kada su saznali šta "toalet“ zapravo znači, uprkos tome što su ta pisma videli bezbroj puta dok su odlazili u istu prostoriju da vrše nuždu.

Šanse su da ste, ako ste ikada morali da koristite toalet dok ste u javnosti, videli ta dva slova na vratima, ali možda niste mnogo razmišljali o tome šta zapravo znače.

Brojni korisnici društvenih mreža sada su bili prijatno iznenađeni nakon što su saznali njeno pravo značenje, što nudi fascinantan mali uvid u istoriju toaleta i sanitarnih čvorova.

U odgovoru na upit o tome šta zapravo znači pojam „toalet“, jedan zaljubljenik u istoriju objasnio je da su slova zapravo značila „ormar za vodu“, što je bio ljubazan izraz za korišćenje toaleta u danima javnih kupatila.

Bukvalan prevod bi bio 'vodeni ormar', jer u vreme kada je nastala ova skraćenica nije bilo pristojno govoriti o telesnim funkcijama, pa je ovo smišljeno kao kompromisno rešenje koje nikoga ne bi uvredilo, a u Hrvatskoj dato spoj se prevodi kao toalet.

– U 19. veku reč toalet nije se govorila u uljudnom društvu, niti su telesne potrebe bile povezane sa korišćenjem toaleta. Da bi se ovo izbeglo, skovan je termin "ormar za vodu“ da opiše tada novi toalet sa ispiranjem, posebno na javnim mestima. Skraćenica 'WC' se smatrala dovoljno dalekom i ljubaznijom od svoje funkcije da se izgovori, iako još uvek sa malo stida i suzdržanosti - objasnili su na društvenim mrežama.

- Ne mogu da verujem da sam živeo sa natpisom 'WC' i nisam imao pojma zašto se tako zove - komentarisali su na društvenim mrežama.

- Drago mi je da je neko pitao jer se ovo pitam godinama, ali nikad nisam guglao - priznaju.

Prema vodoinstalaterskoj veb lokaciji Plumbvorld, fraza 'ormar' je prvi put upotrebljena u Engleskoj 1870-ih. Prvobitno poznat kao „ormar za ispiranje“, ubrzo je postao „ormar za vodu“ kroz popularnu upotrebu, pre nego što je postao „toalet“.

19. vek je bio period velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je u velikoj meri pomogao poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko domaćinstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Tomasa Krepera da zameni toalete novijim modelima 1886. godine, prenosi Miror.

BONUS VIDEO

@alo_portal Koliko košta odevna kombinacija Milene Popović?! Celu emisiju “U ringu” sa Milenom Popović možete pogledati na našem YT kanalu ▶️ #alo #alonovine #fypシ #alodnevnenovine #milenapopovic #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
wc

Komentari (0)

Loading