MALO KO UME DA SPREMI PRAVU ZAPRŠKU Otkrivamo tajnu koju znaju samo vrhunski kuvari
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Malo ko zna da zapršku zapravo treba kuvati najmanje 20 minuta i koji je pravi odnos brašna i masti. Iako se zaprške danas sve manje koriste ili su svedene na najmanju moguću meru, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih, jer pomažu da budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani.

Razlog za izbegavanje zaprške leži u njihovoj štetnosti za starije, ali se ta štetnost može izbeći umerenom upotrebom brašna i masti. Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masti.

Za bele supe ili sosove koji zahtevaju lagani premaz koristite puter, margarin ili biljnu mast, dok za običnija jela sa braon premazom možete koristiti ulje ili puter. Posip se obično dodaje u jelo kao poslednji dodatak; posle se dodaju eventualno samo lakši začini.

Kako pripremiti zapršku: U tiganju na šporetu zagrejte određenu količinu masti i dodajte odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, peni se. Za beli posip brašno ne treba dugo pržiti, da posip ostane beo.

Za obična jela, brašno se prži do zlatno smeđe boje, a zatim testo treba pažljivo razblažiti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi stvorile grudvice, tečnost treba dodavati malo po malo, uz stalno mešanje, dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razblaži do željene gustine. Može se koristiti i vruća tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati.

Čorbu treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem supe i sosove i do pola sata, da se ne oseti miris sirovog brašna.

Količina prskanja zavisi od vrste jela:

U belim krem supama jedan litar tečnosti treba pomešati sa 50 grama masti i 50 grama brašna.

U čorbama od povrća ili mesa - 40 grama masti i 40 grama brašna

U retkim čorbama od povrća ili ribe - 30 grama masti i 30 grama brašna

U laganom sosu na 5 dl tečnosti - 40 grama masti i 40 grama brašna

U običnom sosu - 30 grama masti i 30 grama brašna

Pasulj i druga supa jela od povrća - 40 grama masti i 40 grama brašna, uz dodatak malo mlevene paprike, ljute ili blage (po ukusu), da dobiju lepu boju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading