ISPRAVKA: EU ne zabranjuje belu tehniku
Shutterstock

Portal Alo.rs objavio je 09.10.2023. godine tekst pod naslovom "FRIŽIDERI I KLIMA UREĐAJU ODLAZE U ISTORIJU Od ovog datuma u Evropi više neće biti bele tehnike?!", međutim nije istina da EU zabranjuje belu tehniku.

U objavljenom tekstu preneta je odluka predstavnika i predstavnice Veća Evropske unije i Evropskog parlamenta od 5.10.2023, ali međutim nije reč o odluci, već o “privremenom dogovoru” o smanjenju upotrebe supermoćnih stakleničkih plinova u frižiderima i klima-uređajima u sklopu širih planova EU za smanjenje emisija CO2 i zaštitu okoline.

U praksi ovo znači postupnu zabranu stavljanja na tržište uređaja koji sadrže supermoćne stakleničke plinove, kao i prestanak servisiranja takvih uređaja do pune zabrane korišćenja do 2050. godine. 

Iako je u objavljenom tekstu pisalo da je odluka doneta, ovaj predlog tek treba da bude odobren, a i ukoliko bude odobren, moraće formalno da ga usvoje obe institucije pre nego što bude objavljen u Službenom listu EU i stupi na snagu.

Alo je u pomenutom tekstu objavio da će biti zabranjeni frižideri i klime, međutim ovo nije tačno, jer čak i potpuna zabrana F-plinova neće dovesti do zabrane bele tehnike jer se ne koriste u svim aparatima, a i postoje različite alternative koje ne uništavaju ozonski omotač.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading