AKO JE NA MALU GOSPU OBLAČNO I PADA KIŠA, EVO KAKVA NAS ZIMA ČEKA Staro verovanje koje  ne greši
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Danas je jedan od velikih praznika, takozvani praznik žena, Mala Gospojina. Narod ovaj praznik slavi sa mnogim običajima, uglavnom posvećenim rađanju.

Kod Srba je veoma cenjena, a u većini mesta održavaju se vašari i druge svečanosti, slave i molitve. Takođe, mnogi planiraju i ugovaraju venčanja na dan Male Gospe, jer ona po tradiciji na ovaj dan daruje poseban blagoslov mladencima, verenicima i venčanima.

Jesenje venčanje u Srbiji, od davnina, počinjalo je Bogorodicom. Mala Gospa je u poljoprivredi obeležila vreme kada je počelo oranje i setva ozimih useva. Tada su organizovane i razne stočarske svečanosti.

Veruje se da bilje koje se ubire između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva i da jaja iz tog perioda mogu da ostanu sveža tokom cele godine, pa se ostavljaju za sadnju; pilići izleženi ovih dana biće dobri nosilje.

Veruje se da ako je na ovaj praznik vedro, bez oblaka i ako se sunce vidi veći deo dana, da će jesen i zima biti blage. Naši stari su verovali da ako je nebo oblačno da će se zima odužiti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Iva

23.09.2023 21:39

Zvali su celu Srbiju a ova saka jada se odazvala mislim da je vreme da se zabrinu.