KOJE BILJKE DONOSE SREĆU, A KOJE NESREĆU Neven i ruzmarin posaditi u blizini kućnog praga, a mak u polju
Foto: Pixabay

Cveće je uvek bilo važan deo našeg života, od rođendana, venčanja do sahrana, pa ne čudi što oko cveća postoje razna sujeverja. 

U slovenskim zemljama, pa i kod nas, a naročito u Rusiji, nikome se ne poklanja paran broj cvetova – u buketu uvek mora da bude neparan. Parni broj cvetova je namenjen mrtvima, za sahrane i pomene.

I dok se kod nas obično na groblje nose hrizanteme, u Austriji se poklanjaju kao izraz poštovanja i ljubavi, dok je u Americi ovaj cvet simbol radosti. U Kini veruju da ovaj cvet može da privuče sreću.

U Kini veruju i da latica ruže u vinu doprinosi dugom i zdravom životu. U nekim drugim zemljama veruju da bacanje lišća ruže u vatru donosi sreću.

U staroj Grčkoj ljiljan ili krin je bio posvećen boginji Heri, zaštitnici braka i potomstva, dok je u rimskom carstvu bio Venerin cvet koja mu je zavidela na lepoti. Kod Srba je motiv ljiljana čvrsto vezan za Presvetu Bogorodicu, pa se često naziva i Bogorodičinim cvetom. Simbol je trudnica i majki i nezaobilazan cvet na venčanjima.

Veruje se i da neven i ruzmarin treba posaditi u blizini kućnog praga kako bi se oterale veštice. Veruje se da ove biljke svojim mirisom odvlače zle sile i štite ukućane. Veruje se i da neveni i anemone štite osobe od vračanja i zle sreće. Neveni su poznati i po afrodizijačkim svojstvima i obavezni su deo bidermajera.

Nekada su zemljoradnici u poljima sadili cvetove maka jer se verovalo da donosi dobar prinos. Uz to se mislilo i da ovaj cvet utiče da se brige zaborave. Veruje se i da, ako nekome poklanjate buket maka, on mora imati 13 cvetova jer manje ili više cvetova od tog broja donosi nesreću.

Postoje i neka verovanja koja su novijeg datuma. Kao lošom srećom se smatra ako se u avion unese sveže cveće i ako se izvođačima pre predstave uruči buket.

Takođe, u britanskim i španskim bolnicama ne vole kada se pacijentima donosi crveno ili belo cveće jer to podseća na krv i zavoje što je neposredni znak smrti. Ovo verovanje potiče iz Prvog svetskog rata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading