GUTAJU NAM GOMILU PARA Iznenadićete se koji sve uređaji vuku struju iako su isključeni
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Jeste li znali da postoje kućni uređaji koji troše struju čak i kada ne rade? Često mislimo pogrešno da smo gašenjem određenog uređaja zaustavili potrošnju energije. Nažalost, nije uvek tako, jer, neki uređaji se ponašaju drugačije.

Televizor

Gotovo svi mi gasimo TV pritiskom na crveno dugme, ali to ga ne gasi, samo uređaj stavlja u stanje mirovanja. To znači da struja i dalje teče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mesečnom nivou, ali na godišnjem je vidljivo i nije zanemarivo. Pogledajte energetsku oznaku svog televizora i ako je niža od A, savet stručnjaka je da isključite uređaj iz struje kad god možete, isplatiće vam se, piše Jutranji list.

Zamrzivač

Zamrzivač je stalno uključeni iz očiglednih razloga, pa ne čudi što je oko 12 odsto potrošnje električne energije u domovima rezervisano za njih. Iako ih ne možemo tačno isključiti kada izađemo iz kuće, možemo preduzeti jednostavne korake kako bismo učinili da troše manje električne energije. Redovnimm čišćenjem zamrzivača, spolja i iznutra, osiguravate da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno zagrevanje kako se ne bi nakupljale zalihe leda.

Držanje vrata zamrzivača otvorenima kratko vreme takođe pomaže. Kada napuštate kuću ili dom na nekoliko dana i nećete koristiti ove uređaje, aktivirajte njihov ECO način rada i štedite struju dok se ne vratite. ECO način rada takođe je dobar izbor za svakodnevnu upotrebu, ali morate se informisati o tome šta vaš uređaj može, a šta ne.

Konzole

Konzole za video igre često se ne isključe u potpunosti kako bi se kasnije uključile i brže pokretale igrice, a ne troše uopšte mnogo električne energije, a ušteda se vidi čak i na dnevnoj bazi. Odavno je poznato da konzole "jedu" velike količine struje kada su u maksimalnom pogonu, tj. kada ste usred igre. Zato, kada ih ne koristite - isključite ih.

Punjači

Punjači za telefone i druge uređaje ne moraju biti stalno priključeni na struju, jer vas to košta ne samo potrošene struje, već i novca. Svi ostavljamo punjače, nekoliko njih po kući stalno spojene na izvor struje, ali kad bismo naizmenično isključili sve punjače za telefone, tablete i druge uređaje, sigurno bismo nakon nekog vremena videli razliku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading