napulj
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/TikTok

Đorđe Đerić je krenuo na put želeći sve što turisti obično očekuju, ali umesto lepih prizora i šarma nove kulture dočekalo ga je neprijatno iznenađenje.

Nekada bogati italijanski grad postao je definicija urbane deponije. Mladić iz Srbije bio je toliko začuđen stanjem u kojem je zatekao Napulj da je ceo video posvetio bacanju smeća na svom TikToku!

"Ovo je najprljaviji, najodvratniji, najsmrdljiviji grad u kome sam ikada bio“, rekao je Đorđe i nastavio: "Ovo je strašno. Nemojte se zeznuti i otići. Za početak, ulice su pune izmeta, kutija, otpada, ne možete ni da zamislite šta je tamo. Sunce je peklo, pa je sve usijalo i smrad to se osećalo stalno me teralo da povraća, ali nekako sam se suzdržao. Na ulicama je gomila likova koji prodaju stvari na ulici, a sav ovaj otpad je pored njih.Ima i beskućnika koji s vremena na vreme nešto bace vreme“, rekao je mladić.

Đorđe je dodao da je zbog količine smeća koje je bilo oko njega i sam imao osećaj da je prljav i da je stalno priželjkivao tuširanje kako bi makar na trenutak neutralisao prljavštinu kojom je bio okružen.

Đorđe je ubrzo shvatio da nije svedok sporadičnog incidenta već sistemskog problema. Zbog ovakve situacije Napulj je dobio veoma loš publicitet, a problem sa smećem koji je grad stavio pred ovu prljavu opsadu nije primetio samo naš građanin. Situacija je toliko kritična da su čak i snimljeni filmovi o tome!

 

@me_derich

Najprljaviji grad koji sam posetio🤢

♬ Futurmastic - Dombresky

 

Građani Napulja žive u najgorem mogućem scenariju zbog problema sa upravljanjem otpadom. Situacija koja traje preko 30 godina kulminirala je 1994. godine kada je grad proglasio vanredno stanje zbog količine smeća koja je trajala do 2008. godine.

Situacija je postala toliko ozbiljna da je ugrozila zdravlje ljudi, a broj zapaljenih deponija doveo je do toga da ovaj deo Kampanje bude proglašen „trouglom smrti“.

Kako je poznati časopis Lancet objavio u svom odeljku o onkologiji, oblast "trougla smrti", koja se nalazi oko 25 kilometara od centra Napulja, zabeležila je porast slučajeva raka.

Politički aktivista i ekolog Đakomo DeAlisa rekao je da je Napulj ušao u pravu krizu odlaganja otpada kada je mafijaška organizacija Kamora počela da ilegalno transportuje i odlaže toksični otpad.

"Mafija je preuzela posao i počela da baca otpad u pećine, mešajući ga sa tekstilom kako bi sprečila eksploziju, a zatim ga spaljivala na divljim deponijama. Posebno je opasno što su na ovaj način uklanjali visoko toksične materijale“, naglašava DeAlisa.

Primer Napulja je odlična lekcija i pravo upozorenje koje pokazuje koliko loše upravljanje otpadom može biti opasnost ne samo za turistički potencijal grada i privredu pogođene zajednice, već i za zdravlje ljudi.

Napuljski scenario je jasno upozorenje – otpad se mora blagovremeno uklanjati jer primer ovog grada pokazuje da se i 40 godina nakon krize posledice još uvek osećaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading