KUĆA I IMANJE OD 70 ARI PO BAGATELNOJ CENI Seoska domaćinstva u Srbiji prodaju za neverovatno male pare, kupaca sve više
Foto: Printscreen/Printscreen/PaparazzoLov

Sve je veći broj ljudi koji žele da se presele iz gradova na sela u Srbiji. Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je novi konkurs za dodelu seoskih kuća, i opredelilo još 500 miliona dinara za tu namenu. Prijave mogu da se podnesu najkasnije do 1. novembra ove godine. 

Seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnosioci prijave konkurišu, potrebno je da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se ne nalazi u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima, kao i da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga, zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza ili neki od navedenih objekata postoji u susednim selima. Neophodno je i da bude upisana u katastar nepokretnosti/zemljišne knjige na ime prodavca, bez tereta, da je nepokretnost, kao i da je izgrađena uz građevinsku dozvolu.

Međutim, u poslednje vreme mnogi su zainteresovani su kupovinu seoskih domaćinstava ili imanja. Na sajtovima koji se bave oglašavanjem prodaje ili izdavanja nekretnina, mogu da se nađu brojni oglasi u kojima se navodi da se prodaju seoska domaćinstva ili imanja. 

Cene se kreću od oko 10.000 pa sve do 120.000 evra i više. "Prodajem seosko domaćinstvo sa kućom, ambarom, štalom, plevnjom sa placem oko 70 ari sve oko kuće. Nalazi se u mestu Sinjac zaseok Straža na kilometar od lokalnog puta Pirot - Bela Palanka. Cena 12.000 evra", jedan je od oglasa koji je "povoljniji". 

U jednom od oglasa navodi se da se prodaje aktivno seosko domaćinstvo koje poseduje kompletnu infrastrukturu. Kako je objavljeno, plac ima 1,2 hektara a zemljište je obradivo za sve useve i da je imanje u komadu. Nalazi se na 25 minuta vožnje od Valjeva. 

"Kuća oko 160 kvadrata, čvrsta gradnja, na sprat, dve ploče, urađena izolacija, sprat nedovršen, instalacija postavljena komplet, donji sprat funkcionalan, kupatilo, spavaća soba, hodnik, velika dnevna sa kuhinjom... Pomoćna zgrada sa furunama, sušarom za meso, i pomoćna prostorija kao letnja kuhinja, pozadi urađena garaža za drva... U sklopu se nalazi i kuća starije gradnje, potreba sanacija, ali se koristi, čardak sa boksevima za odgoj svinja dva komada ispod njega", navodi se u oglasu za prodaju. Cena ovog domaćinstva je 56.000 evra. 

Kod Bačke Toploe prodaje salaš sa oko sedam jutara zemlje koji se nalazi pored asfaltiranog puta. Postoji trofazna struja i voda, kako je navedeno u oglasu u kom piše da je cena 100.000 evra.

Podsetimo, kandidat za kupovinu seoske kuće mora ispuniti sledeće uslove: da ima manje od 45 godina, da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading