zmije
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook

Sam početak leta i dolazak visokih  temperatura donosi i povećan broj zmija.  Zmije koje se zateknu u urbanim sredinama uglavnom nisu ni otrovne ni opasne po čoveka, ali je uprkos tome potrebna dodatna opreznost. 

Jedna od čestih nedoumica je i kako razlikovati otrovnicu od neotrovne vrste, odnosno kad smo u opasnosti, a kada nema mesta panici? Prema rečima zmijlovca Vladice Stankovića, karakteristike na telu zmije dosta mogu u tome pomoći.

"Otrovne zmije imaju rog na glavi, dosta su kratke, najviše 70-80 centimetara, šare im idu u "cik-cak", zdepaste su i imaju takozvane 'mačkaste' oči. S druge strane, neotrovne zmije su dosta duže, mogu da narastu i preko dva metra i imaju okrugle zenice, poput naših. Jedina za koju ljudi nikada nisu sigurni da li je otrovna ili ne jeste smukulja, koja dosta podseća na šarku, a u stvari je bezopasna", tvrdi Vladica. 

Pulski vatrogasci u Hrvatskoj intervenisali su u ponedeljak, 12. juna, na zahtev građana koji su u podrumu zgrade pronašli dve velike zmije. Intervencija se dogodila u mestu Ušićevi dvori, piše Večernji.hr.

Radilo se o zmiji Kravosas, najvećoj evropskoj zmiji koja može da naraste više od dva metra.

Zmija je neotrovna i nije opasna za ljude, a u Hrvatskoj se može pronaći na obalnom području te na nekim ostrvo.

Vatrogasci su objavili i fotografije zmija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading