VEST KOJU SU SVI SRBI ČEKALI Naučnici potvrdili: Umerena konzumacija alkohola smanjuje rizik od bolesti srca
EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Mala do umerena konzumacija alkohola može da smanji rizik od srčanih oboljenja jer dovodi do dugoročnog smanjenja signalizacije stresa u mozgu, tvrdi novo istraživanje.

Kardiolozi upozoravaju da koristi za srce ne znače da treba da ignorišemo druge opasnosti alkohola.

"Ne zagovaramo upotrebu alkohola za smanjenje rizika od srčanog ili moždanog udara zbog drugih zabrinjavajućih efekata alkohola na zdravlje", rekao je kardiolog Ahmed Tavakol, vodeći autor studije istraživača iz Opšte bolnice u Masačusetsu, objavio je Gardijan.

Istraživači su želeli da shvate kako tačno umereno piće (jedno piće dnevno za žene i između jednog i dva pića dnevno za muškarce) smanjuje kardiovaskularne bolesti, kao što je pokazano u više drugih studija.

Snimci mozga su pokazali smanjenu signalizaciju stresa u amigdali, regionu mozga koji je povezan sa odgovorima na stres, kod osoba koje su malo do umereno pile u poređenju sa onima koji su se uzdržavali od alkohola ili su pili malo.

Istraživači su otkrili da je, u uzorku od 50.000 pacijenata, umereno konzumiranje alkohola bilo povezano sa gotovo dvostrukim efektom zaštite srca kod osoba sa anksioznošću u poređenju sa drugima.

Studija je takođe pokazala da bilo koja količina alkohola povećava rizik od raka.

Sa većim količinama konzumiranja alkohola - više od 14 pića nedeljno - rizik od srčanog udara raste, dok je ukupna moždana aktivnost počela da se smanjuje (što može biti povezano sa nepovoljnim kognitivnim zdravljem), zaključuje se u studiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading