baka vukosava
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/rtv Vojvodina

Novosađanka Vukosava Čoporda proslavila je stoti rođendan! Baka Vukosava doživela je ono što je malobrojnima pošlo za rukom – ostavila je iza sebe čitav jedan vek lepih životnih događaja. Onih manje lepih, nije se prisećala na divan dan, prenosi RTV.

Okružena rođacima i prijateljima, Vukosava Čoporda ugasila je svećice na torti obeleživši stoti rođendan.

Poslednjih godina baka Vuka, kako je zovu u jednom domu za negu starih u Novom Sadu, gde je smeštena šest godina, najviše voli da sedi na terasi i ispija kafu. Svi je opisuju kao smirenu i blagu osobu.

Socijalna radnica Jela Rajković ističe da je Baka Vukosava tiha, topla, plemenita…

- Sve one najlepše osobine. Ona ne zna šta je ljutnja, ne zna šta je bes - tvrdi Rajkovićeva.

Vukosava je svojevremeno završila Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, a u Novom Sadu je provela čitav radni vek radeći u Srednjoj umetničkoj školi "Bogdan Šuput", pa se neretko desi da je njeni učenici pozovu i pitaju za zdravlje.

- Kažu da je bila izuzetno strog profesor, ali zato je bila jako pravična i svi su je voleli - dodaje Socijalna radnica Jela Rajković.

Vole je i danas mnogi, ističe njen rođak, naročito u mestu Sedlarica u Hrvatskoj, gde je rođena, jer pamte kako je posle završenog fakulteta pomagala drugima da se obrazuju, da završe školu, da stasaju u samostalne ljude. Među njima je i on.

- Bila je jako zainteresovana za to da se mi ostvarimo, da učimo, da postignemo nešto. Bila je stroga oko toga da, kada se nešto radi, treba da se uradi kako valja, kada se uči, treba da se nauči i to dobro, ali izvan toga je bila vrlo smirena - priča njen rođak Ratko Čoporda.

Rođak Ratko napominje da je oduvek važila za osobu sa integritetom, da je nikada nije video nervoznu, ali zato odlučnu – i te kako jeste.

Prepričavajući događaj od pre osam godina, navodi kako je ta njena osobina i danas dominantna.

- Ona je tada imala 92 godine, ja sam imao 46. Bila je jako velika vrućina i ja sam hteo da joj kupim klima uređaj jer je bila baš vrućina. Ona me posedne i kaže: Vidi, ti si tačno duplo mlađi od mene, ako ja kažem da neću klima uređaj onda ga ne želim i ne treba mi, jesmo li završili?! - zaključuje priču Ratko.

Vukosavini rođaci iz Hrvatske se nadaju da će i naredne godine imati isti razlog da posete Novi Sad. Do tada, prelistavaće album sa fotografijama ovekovečenim sa proslave ovog rođendana - jubilarnog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading