grobnica
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Istraživači predvođeni paleoantropologom Lijem Bergerom objavili su da su otkrili nekoliko primeraka Homo naledija, hominida iz kamenog doba koji se penjao po drveću. Posmrtni ostaci su zakopani oko 30 metara ispod zemlje u pećinskom sistemu u okviru Kolevke čovečanstva, lokaliteta UNESCO-a u blizini Johanesburga.

"Ovo su najdrevniji ostaci do sada zabeleženi u vezi sa homininima, stariji su za najmanje 100.000 godina od dokaza o sahranjivanju homo sapiensa", napisali su naučnici u nizu radova koji tek treba da budu pregledani i objavljeni u časopisu "eLife".


Nalazi dovode u pitanje trenutno razumevanje ljudske evolucije, jer se smatra da je razvoj većeg mozga omogućio obavljanje složenih, "smislenih" aktivnosti kao što je sahranjivanje mrtvih, preneo je AFP.

Najstarije do sada otkrivene grobnice pronađene su na Bliskom istoku i u Africi i sadržavale su ostatke homo sapiensa i bile su stare oko 100.000 godina. Grobnica koju je Berger pronašao u Južnoj Africi datira iz najmanje 200.000 godina pre nove ere.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading