OVAJ DETALJ TRESE SVET Ko je sveštenik na krunisanju kralja Čarlsa III (FOTO/VIDEO)
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

Tokom samog čina krunisanja, baš kada je Čarlsu predavan mač, hor pravoslavnih sveštenika je na grčkom pevao Psalm 71, koji je britanski monarh lično izabrao. Ovo vizantijsko pojanje bilo je u čast i u znak sećanja na kraljevog pokojnog oca, princa Filipa, koji je bio Grk, piše istorijskizabavnik.rs.

 

 

Takođe, nakon što je novom britanskom monarhu na glavu stavljena kruna, okružili su ga sveštenici angikanske crkve, ali i rimokatoličke i pravoslavne i pročitali zajedničku molitvu. Ispred pravoslavne zajednice molitvu je pročitao njegovo preosveštenstvo arhiepiskop tijatirski i velikobritanski Nikita, a u ceremoniji su prvi put učešće uzele i protestantske sveštenice.

 

 

Iako nekome sa strane ovaj potez može delovati neobično, kralj Čarls je više puta isticao kako želi da njegova vladavina bude obeležena jedinstvom i slogom među narodima i verama. Iako je formalno upravo on na čelu crkve Engleske, kralj je više puta izjavljivao kako želi da bude “branitelj vere” bilo koje religije, a ne branitelj jedne, određene, anglikanske vere.

Na sve to, već nekoliko decenija u Vestminsterskoj opatiji, u naosu, stoje pravoslavne ikone Hrista spasitelja i Bogorodice sa Isusom.

OVAJ DETALJ TRESE SVET Ko je sveštenik na krunisanju kralja Čarlsa III (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

 

Anglikanska i pravoslavna crkva su zapravo veoma bliske. Suprug pokojne kraljice, princ Filip, kršten je u pravoslavlju ali je, da bi se oženio Elizabetom, promenio veru. Njegov sin, sadašnji kralj Čarls III, pokazuje veliko interesovanje i poštovanje prema pravoslavlju. Do sada je nekoliko puta posetio Svetu Goru i Hilandar i tamo boravio po mesec dana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading