NAUČNICI DOKAZALI: Deca nasleđuju inteligenciju od majke
Foto: Shutterstock

Poznato je da žene imaju XX hromosome, a muškarci XY hromosome. Hromosomi se nalaze u ćelijama i odgovorni su za prenošenje gena.

Ovo istraživanje tvrdi da inteligencija dolazi od tih značajnih X hromosoma, a uzimajući u obzir da naše majke imaju XX hromosome, postoje dva puta veće šanse da naša inteligencija potiče od njih.

Otkriveno je da majke igraju izuzetno važnu ulogu u negenetskom delu inteligencije, a pojedine studije sugerišu da je povezanost majke i deteta blisko povezana s inteligencijom.

Smatra se da snažna veza s majkom detetu pruža osećaj sigurnosti, koji mu dozvoljava  da istražuje ​​svet i daje samopouzdanje da rešava probleme.

Osim toga, predane i obazrive majke češće pomažu deci u rešavanju problema i tako im pomažu da ostvare svoj puni potencijal.

Istraživanje je također utvrdilo da genetika nije jedini faktor koji utiče na inteligenciju – smatra se da je samo 40 do 60 posto inteligencije nasledno i da na drugi dio utiče okruženje.

Naravno, uloga očeva u razvoju inteligencije deteta nije zanemariva, budući da celi niz drugih faktora – kao što su intuicija i emocije – koje deca mogu naslediti od očeva, takođe utiču na razvoj inteligencije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading