DA LAKŠE PODNESETE: Saveti koji će vam pomoći da dug put avionom prođe prijatnije
Foto: Shutterstock

Prostora je malo, a vreme nikad da prođe. Naravno, ako imate sreću i letite prvom ili biznis-klasom, sve je mnogo jednostavnije, ali većina nas putuje ekonomskom te smo osuđeni na uska sedišta i gužvu oko nas.

Međutim, postoje sitni trikovi koji nam mogu olakšati dugo putovanje. Evo šta iskusni putnici predlažu za lakše podnošenje dugog putovanja avionom.

Izaberite udobnu odeću

Ovo se podrazumeva. Uske pantalone, kratke haljine, neudobne cipele, sve to učiniće vaše vreme u avionu nepodnošljivim. Ne zaboravite da ćete provesti osam, devet ili čak 12 sati sedeći, pa odaberite mekanu, široku odeću, poput trenerke, i udobne patike. Telo će vam biti zahvalno.

Razmišljajte unapred i prilikom kupovine karte doplatite za odabir sedišta ili se čekirajte među prvima kako biste imali mogućnost izbora - na dugim letovima to može biti ključno. Ako želite više mesta za noge smestite se uz prolaz, ako volite da naslonite glavu dok spavate uzmite mesto uz prozor, a ako vam smetaju deca odaberite mesto u zadnjem delu aviona jer porodice najčešće biraju prednji deo aviona.

Pripremite se za spavanje i napade gladi

Vreme će vam najbrže proći ako let, ili njegov veći deo prespavate, pa uložite u dobar jastuk za putovanje, ponesite masku za oči i čepiće za uši ili slušalice ako volite da slušate muziku. Iako je na dugim letovima osigurana hrana, vi najbolje znate svoje navike i ukus, pa ponesite grickalice, voće, sokove, sve što bi vam moglo zatrebati. Pijte dovoljno vode, a izbegavajte preterivanje u kafi, čaju i alkoholu.

Izbegavajte kafu

Kofein će vas držati budnim i dodatno će vas dehidrirati i učiniti vas razdražljivim. Umesto toga pijte zeleni čaj.

Protegnite noge

Ustanite i napravite nekoliko koraka po avionu svakih dva sata. Od dugog sedenja mogu vam se ukočiti noge, leđa ili vrat, pa ne zaboravite na povremena istezanja.

Razgovarajte sa putnicima

Ovo može biti zamka jer nikad ne znamo pored koga će nas avikompanija smestiti, ali ako započnete razgovor s nekim do sebe, možda upoznate zanimljivu osobu i čujete neobične priče. Ako osoba do vas nije za razgovor ili govori previše, beg su uvek slušalice, čije je stavljanje internacionalni nepisani signal za “želim tišinu i privatnost”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading