DA NIŠTA NE ZABORAVITE! Pripremite se za putovanje na vreme
Foto: Shutterstock

Početnu fazu predstavlja izbor destinacije za letovanje. To nekada može biti pravi izazov, posebno ako se u obzir uzmu ograničavaju i faktori poput određenih fiksnih datuma odmora koje treba uklopiti sa aranžmanima.

Drugi izazov može biti ponuda koja je danas zaista raznolika. Turističke agencije nude brojne destinacije, a svakako da u red najtraženijih spada Egipat sa Hurgadom, Španija sa Majorkom i Grčka sa Kasandrom, Tasosom, Solunom, Zakintosom...

Za koju god destinaciju da se neko odluči, preporuka je da se ona istraži dobro kao i ponuda najboljih hotela. Ovaj vid pripreme je važan jer će se vreme provedeno na letovanju iskoristiti maksimalno.

Dokumenta i novac

Za ulazak u neke zemlje biće potrebno da vaš pasoš nije pred istekom od tri ili negde čak i šest meseci. Zato tokom planiranja proverite njegov datum isteka. 

Dobro se informišite šta vam je potrebno još od dokumentacije za putovanje, a to se može odnositi i na korona testiranje ili dokaz o vakcinaciji, vizama, za vozače možda i zeleni karton. 

Poželjno je odrediti i budžet i pridržavati ga se jer se na taj način planira racionalna potrošnja.

Spisak

Kada se datum putovanja približi i većina zadataka organizacijaskog tipa okonča, onda se može posvetiti pakovanju stvari u kofere. Tu je najbolje imati spisak neophodnih stvari kako se ne bi ništa propustilo. 

Jednom napravljen takav spisak može poslužiti i za svako naredno putovanje, samo treba uzeti u obzir da letovanje zahteva i par dodatnih stvari. Tu se pre svega misli na obuću adekvatnu za plažu, kupaće kostime, kreme sa zaštitnim faktorom, druge kreme za negu kože, puno peškira, šešire i kačkete itd. 

Svakako da će se na spisku naći i garderoba, sredstva za ličnu higijenu, kozmetički proizvodi, ali i lična dokumenta, novac, punjači i tome slično. 

Priprema organizma

Jačanje imunog sistema pred putovanje takođe treba biti tema kojom je poželjno baviti se. Užurban tempo života, neizbalansirana ishrana, fizička neaktivnost i stres utiču na naš imuni sistem i sve je češći manjak minirala i određenih vitamina u organizmu.

U poslednjih par godina  posebno je zabeležen deficit vitamina D, a neke procene su da čak 50% populacije ima manjak vitamina D. Kako je vitamin D jedan od glavnih kada je u pitanju o
uvanje imunitita i pomaže u borbi protiv virusa potrebno je da bude na optimalnom nivou. 

Takođe vitamin D može se dobiti i upijanjem sunčeve svetlosti što će na letovanju svakako uslediti, ali treba voditi računa o izloženosti UV zracima. Zato se suplementi vitamina D smatraju najboljim rešenjem

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading