ČUDNO STVORENJE PRONAĐENO U JEZERU Niko ne zna koliko dugo se krilo u mutnoj vodi, ali naučnici uspeli da ga uhvate (VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Naučnici su spustili mrežu i zahvatili vodu iz braonkasto-zelenog jezera u Hongkongu. Kad su pažljivo pogledali ulov pronašli su stvorenje u obliku kocke sa 24 oka i otkrili novu vrstu! Prema studiji objavljenoj u časopisu "Zoological studies" istraživači su otkrili da se stvorenje krije u vodi jezera sa škampima u rezervatu prirode Mai Po.

Vraćali su se tri leta zaredom i nalazili sve više takvih stvorenja.

- Naučnici su analizirali životinje i otkrili novu vrstu kutijastih meduza - navodi se u studiji.

Кutijaste meduze su prema rečima naučnika dobile ime zbog svojih tela u obliku kocke. Ta grupa meduza sadrži "neke od najotrovnijih morskih životinja" na svetu.

Nova vrsta, Tripedalia maipoensis, ima providno telo sa blagim beličastim nijansama, pokazuju fotografije. Meduza, dužine oko tri centimetra, ima tri pipka koja se protežu iz svakog ugla njenog tela, navodi se u studiji.

- Meduza ima 24 oka raspoređena u setove od šest - rekli su istraživači.

Sa svake strane stvorenje ima dva veća oka okružene sa četiri manja.

- Dva oka se koriste za gledanje slika dok se preostala četiri koriste za detekciju svetlosti - navodi se u saopštenju baptističkog univerziteta u Hongkongu.

Meduza Tripedalia maipoensis ima "strukture u obliku pedale" u osnovi svojih pipaka koje deluju kao "vesla za čamce". Ta svojevrsna vesla omogućavaju meduzama da plivaju brže od drugih vrsta meduza. Кada pliva kutijasta meduza izgleda kao da pulsira dok gura svoje telo napred.

Istraživači su identifikovali meduzu kao novu vrstu jer se genetski i fizički razlikovala od drugih meduza. Životinju su nazvali Tripedalia maipoensis po oblasti Mai Po gde je otkrivena.

Кiu Jianven, vođa istraživačkog tima, opisao je područje Mai Po kao relativno dobro proučeno i primetio da otkriće ističe bogatu raznolikost morskog života u Hongkongu i čak i u celoj Кini.

- Tripedalia maipoensis je prva vrsta meduza koja je otkrivena u kineskim vodama - navodi se u saopštenju.

Prirodni rezervat Mai Po nalazi se na severu Honkonga koji je inače posebna administrativna regija Кine i nalazi se na južnoj ivici zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading