Korisni saveti: Uradite ovo ako želite da imate više sreće sa finansijama
Foto: Freepik

Poznati psiholog sa Harvarda Danijel Gilbert, autor knjige "Spoticanje o sreću", objašnjava da nam novac pruža "priliku za sreću".

U jednom svom radu Gilbert ističe kako trošiti novac da bismo bili srećniji u polju fiannsija i zadovoljniji sa onim što imamo, a istovremeno svesni da možemo da imamo i više.

U anketi koja je obuhvatila preko 1.000 Amerikanaca, 57% ispitanika je reklo da su izvukli veću sreću iz iskustvene kupovine, poput putovanja, koncerta ili drugog životnog događaja, nego kupovine predmeta, poput automobila, uređaja ili drugog predmeta. Više volimo iskustva jer možemo da ih predvidimo i pamtimo. "Nakon što su dane posvetili odabiru savršenog poda od tvrdog drveta za ugradnju u novi stan, kupci kuća otkrivaju da njihovi nekada voljeni podovi od brazilske trešnje brzo postaju ništa drugo do neprimećeno tlo pod njihovim nogama."

Sreća svakog čoveka obogaćena je vezama koje stvara. Negovanje tih veza je plodonosan način da potrošite svoj novac - skeniranje mozga pokazuje da trošenje novca na druge ljude aktivira centre za nagrađivanje vašeg mozga. Kada pomažete drugima, imate snažan osećaj da činite nešto dobro i vredno, što donosi sreću na svim poljima, od novca do društvenih relacija.

Kako biste sreću uskladili sa novcem, kupite sebi male stvari koje vas raduju. Priuštite sebi nešto što odavno želite, sitnicu koja će vam uulepšati dan, častite sebe iznenađenjima... Ovakvi mali darovi sebi podstiču vas da budete zahvalni na malim stvarima koje zrače srećom.

Promena psihološkog konteksta u kome se donose odluke, uporedna kupovina može odvratiti potrošače od atributa proizvoda koji će biti važan za njjegovu sreću, fokusirajući njegovu pažnju na atribute koji su različiti. Na primer, ako idete okolo i posmatrate gomilu otvorenih kuća, možda ćete biti uhvaćeni u kupovini prostrane kuće koja je lepša od ostalih koje ste gledali i uzećete veliki kredit da to uradite – umesto da trošite manje na skromniji dom koji bi vam jednako doneo sreću.

"Istraživanje sugeriše da je najbolji način da predvidimo koliko ćemo uživati u iskustvu, jeste da vidimo koliko je neko drugi uživao u njemu." Na primer, prijatelji koji vas dobro pozanju mogu vam preporučiti određeno putovanje, dati vam važne informacije, jer znaju kakve aktivnosti i stvari vas usrećuju. Dakle, ako niste sigurni kako da potrošite, uvek možete pitati bliske prijatelje za savet.

Komentari (0)

Loading