SVE ŠTO ZAPOČNETE BIĆE USPEŠNO Pred nama je Sredoposna nedelja, nikako ne izgovarajte ove reči
foto: pinterest.com

Pravoslavni vernici do 16. aprila, odnosno do Vaskrsa, praktikuju post koji se naziva Veliki post jer najduže traje od svih postova u godini. Podeljen je na više sedmica, a četvrta nedelja, ona koja je na sredini, naziva se Sredoposna nedelja.

Za ovu nedelju se vezuju važni običaji, a jedan od najznačajnijih jeste da se ova sedmica posti na vodi, osim subote i nedelje kada je ustanovljen post na ulju. Kada započne ova nedelja, to znači da imamo isto onoliko dana do Vaskrsa koliko je prošlo od početka posta.

Pored posta na fizičkom nivou koji podrazumeva izbacivanje namirnica životinjskog porekla, važniji je duhovni post koji podrazumeva uzdržanje od loših misli i dela, osuđivanja drugih, ogovraranja, laži, negativnosti itd. Odnosno, odricanje od loših stanja koja "truju" dušu.

Jedan od starih običaja tokom sredoposne nedelje jeste da se nikako ne govore ružne reči, pa čak ni u šali. Još jedan običaj jeste da se u ovoj sedmici treba marljivo posvetiti poslu, i školi. Ono što sada započnete, radite, uložite u nešto trud, može doneti dobre polodove.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading