OŠTEĆENA U ZEMLJOTRESU Crkva Svetog Nikole u ​​Turskoj doživela je istu sudbinu kao pre 151 godinu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Grčka pravoslavna crkva Svetog Nikole oštećena je u zemljotresima koji su početkom meseca pogodili jug Turske, prenosi Anadolija. Doživeo je istu sudbinu kao pre 151 godinu kada je ovo područje pogodio zemljotres.

Deo Grčke pravoslavne crkve u Iskenderunu uništen je u zemljotresu koji je pogodio Tursku 6. februara. Džem Tejmur, direktor Fondacije Grčke pravoslavne crkve, rekao je da je crkva zatvorena za molitve. On je podsetio da je sličnu sudbinu doživeo i pre 151 godinu, kada je otvorena za vernike.

"Hram je počeo je da se gradi 1860-ih, izgrađen je, a nakon što je otvoren, oštećen je u velikom i razornom zemljotresu koji se dogodio u Hataju 1872. godine. Ponovo je otvoren za bogosluženje 1876. godine“, rekao je Tejmur za Anadoliju.

Nada se da će brzo popraviti štetu. Kako je rekao, crkva je 6. februara pretrpela ozbiljna oštećenja.

OŠTEĆENA U ZEMLJOTRESU Crkva Svetog Nikole u ​​Turskoj doživela je istu sudbinu kao pre 151 godinu

Foto: Shutterstock

 

"Prednja fasada je potpuno uništena. Zidovi na istočnoj i zapadnoj strani su potpuno razdvojeni. Pošto je naša crkva ozbiljno oštećena, nema govora o bogosluženju", rekao je Tejmur. Kako je rekao, ovo područje je pogodila velika katastrofa.

"Velika je katastrofa. Zaista smo još uvek u šoku. Nisam srećan što sam preživeo zemljotres jer su stradali mnogi naši prijatelji, sugrađani... Ovo je naša domovina, ovo je naš grad u kome delimo sreću i bol. Nadam se da ćemo ponovo zajedno doživeti lepe dane“, rekao je Tejmur.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading