Razvijte pozitivnu sliku o sebi: Pet stvari koje možete da uradite da bi podigli samopoštovanje
Foto: Shutterstock

U životu se smenjuju situacije koje mogu da utiču na naše samopoštovanje. Ali ako radimo na sebi i na tome da ga sačuvamo, retko šta može da nas poremeti. Zato je važno da svakodnevno razvijate svest o svojim dobrim stranama, vrlinama, sposobnostima. To ne znači da zapostavljate stvari koje bi trebalo promeniti ili iskoreniti, već da se učite da razvijate pozitivniju sliku o sebi.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da podignete svoje samopoštovanje:

Nikada se ne upoređujte sa drugima

 Svi ljudi se razlikuju jedni od drugih i svaki ima različite kvalitete i sposobnosti. A ako se uporedite sa nekim drugim, onda uvek možete pronaći potencijalnog suparnika koga nećete moći da nadmašite. Upoređujte se samo sa sobom i fokusirajte se isključivo na vlastiti razvoj.

Nikada ne grdite sebe 

Govoreći negativno o sebi i svojim sposobnostima, biće nemoguće postići bilo kakve rezultate. Bolje je da prihvatite sebe takvi kakvi jeste, jer to će vas podstaći da se menjate nabolje.

Zahvalite se na komplimentu upućenom vama 

Ako na kompliment odgovorite frazom poput: "da, ništa posebno", onda psihološki poričete pohvalu i već u podsvesti se koncentrišete na misao da niste vredni pohvale. A ovo u velikoj meri potcenjuje samopoštovanje .

Pojačajte svoje samopoštovanje raznim afirmacijama 

Stavite na najvidlje meso u domu pozitivne motivacione poruke poput: "Uspeću"; "Zaslužujem najbolje u životu"; "Volim i prihvatam sebe" i sl. U početku može izgledati smešno, ali vremenom ćete primetiti da vas ove fraze uče da svakodnevno menjate nabolje stav o sebi.

Okupite pozitivne ljude oko sebe

Pokušajte da izaberete u svom okruženju samopouzdane i pozitivno ljude koji su u stanju da vam pruže podršku u svakom trenutku. U negativnom okruženju, posebno kada je reč o toksičnim ljudima, vaše samopoštovanje može samo biti dodatno ugroženo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading