ODMAKNITE SE OD PROZORA, NE PALITE ŠIBICU I Srbiju može zadesiti katastrofa kao u Turskoj, evo koja pravila u slučaju zemljotresa treba da znamo napamet
Foto: AP/IHA agency via AP

Od jutros svi sa zebnjom pratimo vesti koje stižu iz Turske koju je pogodio zemljotres jačine 7,8 po Rihteru, i ne možemo da se ne pitamo da li slična katastrofa može da se desi i kod nas. 

Uprava za vanredne situacije MUP-a izdala uputstvo šta treba preduzeti u slučaju zemljotresa:

U slučaju zemljotresa, ključno je ne paničiti. Kada dođe do zemljotresa, ostanite u kući, stanu, radnom mestu gde ste se u tom trenutku zatekli i zauzmite odgovarajući položaj na najbezbednijem mestu. Iz zgrade treba da izađete tek nakon što prestane podrhtavanje tla, mirno, bez panike, vodeći računa o stanju stepenica ako se nalazite u višespratnicama i udaljavajući se od zgrade na bezbednoj udaljenosti. Ovakvim postupkom izbeći će se ozbiljnije posledice koje mogu nastati usled dejstva jakih zemljotresa.

"Zima je najbezbednija što se tiče našeg regiona. Već početkom marta postoje velike šanse da se pojave jači zemljotresi. Tako da polako ulazimo u taj nesigurniji period što se tiče zemljotresa. Sada možemo osetiti te neke manje zemljotrese, međutim, od marta možemo osetiti te jače zemljotrese od 5 stepeni Rihterove skale. Tako da je proleće standarno čupavo. Crne tačke su centralna Srbija i Kopaonik. Moja teorija kaže da gde god imate neko brdo, ono nije tu bezveze. Već postoji šansa za zemljotres.", rekao je za Kurir meteorolog Ivan Ristić. On je dodao da zemljotres sličan ovom u Turskoj lako može pogoditi i našu zemlju.

Prvi savet je:

 • Ne pokušavajte da bežite!
 • Spustite se na pod, sklupčajte se i zaštitite glavu.
 • Kao i u većini slučajeva (vezano za većinu prirodnih ili drugih nesreća) potrebno je da svi ukućani znaju gde je glavna sklopka za struju te gde su glavni ventili za plin i vodu, i kako se zatvaraju (isključuju).
 • Po mogućnosti je potrebno na dohvat ruke imati već pripremljena “priručna” sredstva (bateriju, tranzistor, torbu za prvu pomoć itd.)
 • Ukoliko vas zemljotres zadesi u zatvorenom prostoru:

 • Sačuvajte prisebnost i ne paničite, panika može biti glavni krivac za nerazborito ponašanje koje se nakon prvog zemljotresa očekuje.
 • Ne pokušavajte da bežite, spustite se na pod i pokrijte glavu rukama.
 •  Ako vas je zemljotres zatekao u nižim prostorijama stana-kuće, nakon prvih podrhtavanja izađite na slobodan prostor, udaljivši se pri tome od stabala, uličnih svetiljki, električnih kablova i ostalih građevina.
 • Ako vas je zemljotres zatekao na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštitite oči.
 • Odmaknite se što dalje od staklenih površina, spoljnih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može da padne, ne izlazite na terasu i balkon.
 •  Ako situacija dozvoljava, isključite sve izvore električne energije, plina i vode.
 • Ako se nalazite u automobilu, ne zaustavljajte se ispod podvožnjaka, električnih kablova, i u tunelima, zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.
 •  Ako ste na otvorenom, udaljite se od svih mogućih objekata i predmeta koji bi vas mogli ugroziti (pasti na vas) te zaštitite glavu rukama ili tašnom.
 • Postupci ukoliko se nađete pod ruševinama:

 • Ne palite šibice.
 • Prekrijte usta maramicom ili tkaninom.
 • Pokušajte na neki način skrenuti pažnju spasiocima (udaranje rukama o neki predmet, cevi itd.) Nemojte glasno vikati zbog velike prašine koja se u takvim slučajevima širi.
 • Postupci nakon zemljotresa:

   - Kada prestanu prvi potresi, napustite prostoriju uzevši sa sobom najvažnije i spremljene stvari (zgradu prvo napuštaju majke sa decom, starije osobe i invalidi, pa ostali).

  - Ne napuštajte prostoriju (zgradu) liftom, upotrebljavajte isključivo stepenice, (mogu se pokvariti instalacije, srušiti liftovi posledicama prvog ili ponovnim potresom, može nestati električne energije i sl.)

  - Isključite električnu energiju na glavnoj sklopci i zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu.

  - Posvetite se, ukoliko situacija omogućava, pomoći stradalima, s tim da se ne pomeraju teško povređene osobe.

  - Upotrebljavajte za piće samo flaširanu vodu i vodu koja stigne kao pomoć.

  Dalje postupke činite prema uputstvima dobijenim putem sredstava javnog informisanja.

  Izražava se različitim skalama, najčešće Merkalijevom skalom od 12 stepeni. Magnituda zemljotresa, s druge strane, predstavlja jedinicu mere količine oslobođene energije u hipocentru, u žarištu zemljotresa. Izražava se Rihterovom skalom koja nema gornju granicu, ali kako do danas nije zabeležen zemljotres jačine 10, obično se predstavlja do 9 jedinica.

  Komentari (0)

  Loading