Za sve koji su malo lenji: Sobne biljke koje su najlakše za održavanje
Foto: Shutterstock

Osim što biljke birate po estetskim merilima, jako je važno da znate koliko pažnje i nege one zahtevaju i da li uopšte mogu da opstanu u vašem stanu u zavisnosti od toga koliko je prostor svetao ili taman, prostran ili skučen, topao ili hladan, vlažan...

Zbog toga vam ovom prilikom predstavljamo sobno cveće koje je jednostavno za održavanje, a ujedno i veoma atraktivno!

Sanseverija ili Sevkrvin jezik

Biljka koja podjednako dobro podnosi i izloženost suncu, ali i tamu. Ne voli preveliku veliku vlagu vazduha, pa možete postaviti čak i u blizini radijatora ili TA peći. Karakteriše je dugačko i usko lišće, a kada cveta, cvetovi podsećaju na minijaturne ljiljane. U zavisnosti od vrste mogu narasti od 10-ak centimetara, pa sve do 1,5 metara.

Zamija ili ZZ biljka

Ubraja se u tropske sobne biljke atraktivnog izgleda. Izuzetno je otporna na sušu, kao i na nedostatak svetlosti. Doseže visinu od 30 cm do jednog metra.

Dracena

Izuzetno popularna i dugovečna biljka koja raste veoma sporo, ali može da naraste i do tri metra! Prijaju joj svetle prostorije, ali ne i direktna izloženost sunčevim zracima. U zimskom periodu se preporučuje manje zalivanja.

Filodendron

Biljka karakterističnih listova, krasi brojne domove u Srbiji. Filadendron odlično podnosi tamnije prostorije, a otporan je i na višak vlage. Potiče iz Meksika, što u velikoj meri objašnjava njegov egzotični izgled.

Difenbahija

Još jedna atraktivna sobna biljka prelepih šarenih listova. Brzo raste i izuzetno je laka za održavanje. Pogoduje joj direktna svetlost, sobna temperatura, kao i umereno zalivanje.

Čuvarkuća

Još jedna biljka iz toplog Meksika za koju se veruje da štiti dom od oluja, udara groma i svih drugih vremenskih nepogoda. Nazivaju je još i kamena ruža, a kako je veoma otporna, odličan je izbor za početnike u gajanju biljaka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading