NEOBIČNA OAZA U GRADU Park umesto stambenog bloka
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Park je prvobitno bio deo komercijalno neuspešne stambene zone, što je bila ideja  grofa Eusebija de Guelja. Inspirisan je britanskim parkovima i zbog toga je dobio englesko ime park. Kasnije je pretvoren u gradski vrt. Do njega se dolazi iz podnožja, iako su stanice na izvesnoj udaljenosti, redovnim autobusima ili turističkim autobusima. Dok je ulaz u park slobodan, ulaz u Gaudijevu kuću, u kojoj se nalazi nameštaj koji je on dizajnirao, se plaća.

Radovi su počeli 1900. godine, prve stanovnike je video 1902. godine, a u prve 3 godine izgrađen je veliki deo imanja. Ali, sve je krenulo naopako, kada su shvatili da će biti teško prodati nekretnine na tako specifičnoj lokaciji. Radovi su trajno obustavljeni 1914. godine i nakon toga je postao veliki privatni vrt, koji se koristio i za javne manifestacije. Gradsko veće ga je kupilo 1926. godine i postalo je javni park 60-ih godina.

Projekat parka izradio je arhitekta Gaudi u svom prepoznatljivom stilu. Talasasti oblici, slični lavi, na mestima sličnim drveću ili u obliku dorskih stubova ili stalaktita, ponekad su izdašno ukrašeni mozaicima od polomljenih keramičkih pločica, posebna tehnika korišćena prevashodno u katalonskom modernizmu. Oblik parka je u saglasju sa prirodnim terenom; strme padine i grebeni su ostali, s krivudavim puteljcima, usecima i pećinama koje su dodate prirodnom ambijentu. Iako zvuči neobično, park je vešto projektovan da bi omogućio mir i spokoj koji se od parka očekuje. Zgrade, iako vrlo originalne i upečatljive, relativno su neupadljive, kada se uzmu u obzir druge građevine koje je Gaudi projektovao. Imaju krovove fantastičnih oblika s neobičnim vrhovima. Ključno mesto u parku je glavna terasa, okružena dugom klupom u obliku morske zmije. Gaudi je upotrebio nagog čoveka, koji sedi u glini, da bi projektovao klupu. Krivine stvaraju veći broj enklava, koje stvaraju atmosferu druženja. Veliki prolaz na najvišoj tački parka nudi najbolji pogled na Barselonu. S njega se pruža panorama grada, sa Sagrada familijom i brdom Monžuik u daljini.

Park se sastoji od vrtova, poznatih kao monumentalno područje, i umetničkih arhitektonskih spomenika na brdu Karmel. Terasa oko parka Gvelj napravljena je da prati zmijolik oblik, a tu su i „austrijski vrtovi“, deo nazvan po doniranim drvećem iz Austrije, i ovaj deo parka služi kao rasadnik biljaka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading