OVO SIGURNO NISTE ZNALI Pre nego što odete na groblje, stavite sveće u zamrzivač
Foto: Getty Images

Ali verovatno se pitate kako je to držati sveće u zamrzivaču. Zahvaljujući ovom triku, uštedećete nešto novca, a grobovi vaših najmilijih će dugo izgledati dobro održavano. 

U idealnom slučaju, trebalo bi da leže tamo najmanje 12 sati. Zahvaljujući niskoj temperaturi, vosak će postati mnogo tvrđi i samim tim će sagoreti sporije. Efekat? Vaše sveće će goreti duže na grobu.

Ako želite da im produžite životni vek, stavite ih u zamrzivač pre upotrebe. Jednostavno, ali efikasno. Naravno, zamrzivač nije pravo mesto za čuvanje sveća. Predugo izlaganje niskim temperaturama može ih oštetiti i uzrokovati pucanje, raslojavanje i gubitak izgleda i svojstava. Međutim, posle otprilike 24 sata ništa loše ne bi trebalo da im se dogodi.

Šta još mogu da uradim da sveće gore duže?

Postoji nekoliko trikova za koje ne znaju svi. Ključno pitanje je izbor proizvoda u prodavnici. Nikoga ne treba da čudi što sveće sa većim volumenom gore duže. Kada kupujete sveće, izbegavajte one koje imaju mehuriće na površini umetka. Njihovo vreme sagorevanja biće kraće. Najbolje je da parafin koji se tamo nalazi bude savršeno gladak i ujednačen.

Stručnjaci takođe obraćaju pažnju na oblik sveće. Zapaljeni fitilj treba da bude prilično dubok i pokriven što je više moguće. Vatri je potreban vazduh da bi sagorela, ali s druge strane, njeni udari mogu brzo da ugase plamen ako su prejaki.

Važan je i izgled fitilja. Trebalo bi da bude srednje debljine. Zahvaljujući tome, plamen se neće previše lako ugasiti, a istovremeno sagorevanje neće biti prebrzo i burno. Ne zaboravite takođe da isečete fitilj na dužinu od približno 0,5-1 cm.

Sledeći korak bi trebalo da bude izravnavanje površine voska.  Mnogi ljudi ne znaju za to Vredi znati da prirodni kertridži (npr. soja ili pčelinji vosak) gore duže od parafina. Naravno, oni su i skuplji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading