STADION SANTJAGO BERNABEU Ponos španskog fudbala
Foto: Shutterstock

Stadion Santijago Bernabeu izgrađen je pred kraj Drugog svetskog rata i otvoren je 14. decembra 1947. pod imenom Stadion Šamartin sa kapacitetom od 75.000 gledalaca. Između 1950e stadion je primao 125.000 gledalaca, ali zbog sigurnosti smanjen je kapacitet na 80.354 gledalaca. Stadion je 14. decembra 1957. promenio ime i od tada se naziva Santijago Bernabeu po dugogodišnjem predsedniku Real Madrida Santijago Bernabeu.

Svoja vrata stadiona drži otvorena 363 dana u godini za posetioce. Poseta Santiagu Bernabeu je obavezna turistička tura ukoliko ste u Madridu uz pomoću koje ćete saznati sve o istoriji stadiona i kraljevskog fudbalskog kluba Real Madrid.

Istorija

Prvobitni stadion Real Madrida je bio u Kampo de Doneli, a zatim se 1924. godine preselio na veći stadion Kampo de Šamartin. Nakon 19 godina korišćenja ovog stadionu, on postaje veoma mali za potrebe kluba i tadašnji predsednik kluba Santiago Bernabeu odlučuje da je Madridu potreban novi i savremeniji stadion koji će moći ugostiti do 100.000 ljudi. Novi stadion počinje da se gradi 1945.godine, na istom mestu gde se nalazio dotadašnji. Stadion ima mesta za 80.000 gledalaca i 245 VIP lože. Stadion je tokom 1970-tih godina počeo da teži ka renoviranju, čak se razmatrala opcija za izgradnju potpuno novog stadiona na severu Madrida. Umesto toga, napravio se plan za renoviranje - izgradnju krova sa tri dvospratne tribne i postavljanje sedišta na nekim delovima. Vremenom, stadion je težio novim promenama, pa su tako neki radovi počeli 1992.godine kada je proširen stadion, dodate su nove prostorije, i četiri tornja u svakom uglu stadiona. Ti radovi su završeni dve godine kasnije.Godine 2001.i 2006. stadion je imao nove obnove, a novi planovi za rekonstrukciju stadiona javili su se i 2012. godine. Bili su dugo na čekanju zbog istrage Evropske unije o dodeli ilegalne državne pomoći, a grad Madrid ga je kasnije odbio.

Budućnost

Novi teren kraljevskog kluba biće smešten u šest podzemnih nivoa, dok će kapacitet stadiona biti povećan na 85.000 gledalaca. Zvanično najbolji fudbalski klub u 20. veku – španski Real Madrid – objavio je nedavno video koji prikazuje tekuće preuređenje svog stadiona Santijago Bernabeu, uključujući izgradnju podzemnog terena na uvlačenje. Na snimku se vidi kako spoljašnjost zakrivljene arene nose grede duge 106 metara i teške 530 tona. Unutar stadiona od 152.000 kvadratnih metara gradi se velika jama u kojoj će se nalaziti novi sistem za uklanjanje i skladištenje terena. Novi teren na uvlačenje biće smešten u šest podzemnih nivoa koji dosežu dubinu od preko 25 metara i imaju podzemni sistem za navodnjavanje, kao i ultraljubičasto osvetljenje za travnjak. Ovaj dizajn će omogućiti da se stadion koristi i za druge događaje, kao što su bejzbol i teniske utakmice, sa travom podeljenom na široke trake koje su postavljene ispod poda stadiona i podižu se hidrauličnim liftovima kada je to potrebno.

Kada renoviranje bude završeno, Santijago Bernabeu će takođe biti korišćen za održavanje koncerata i imaće kapacitet od 85.000 posetilaca, u odnosu na trenutni broj od 81.044. Njegova čelična fasada je dizajnirana da bude osvetljena tako da slike i informacije mogu da se projektuju na spoljašnjost stadiona, a imaće i krov na uvlačenje. Radovi su vredni 525 miliona evra i očekuje se da će biti završeni do kraja 2023. godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading