VIŠE NE KRIJE Anetu brutalno vređaju i ismejavaju zbog brade, sad je odlučila da se ne brije, kad čujete razlog, podržaćete je
Foto: Printscreen

Dlake po licu imaju svi, a zbog hormona, muškarcima su izraženije i tamnije, što je i normalno, dok su ženama potpuno beličaste i tanke. Međutim, Aneta Lovrens (47), je jedna od milion žena koja dokazuje suprotno. Naime, ona ima i brkove i bradu, a glavni krivac se krije u jednom poremećaju.

"Kao dete nisam imala nikakve probleme, ali kada je došao pubertet, počela sam naglo da se gojim. Jela sam isto što i ostali ukućani. Tokom tinejdžerskih godina, vršnjaci su me vređali na osnovu fizičkog izgleda. A pored gojaznosti imali sam bubuljice svuda po telu", započela je Aneta svoju priču, a zatim dodala da je čak i pokušala da promeni način ishrane, ali na to na nju nije imalo nikakve efekte.

Tek nakon nekoliko godina otkrila je pravi uzrok - sindrom policističnih jajnika koji je zapravo hormonski poremećaj. Tokom 80-ih godina vrlo malo se znalo o tome, a tek 1993. godine Aneta je postala svesna svoje boljke, tačnije kada je imala 19 godina.

"Tada mi je doktor uradio analize i prepisao kontraceptivne pilule. Rekao mi je da ga ponovo posetim kada budem želela da imam dete", rekla je ona.

U kasnim 20-im Aneti je počela polako da raste brada, dok je u 30-im postala toliko izražena da je morala stalno da je brije. Međutim, vremenom joj je to dojadilo, pogotovo što joj je lice postajalo sve gore i gore. Mučila je muku sa bubuljicama, aknama i iritacijom kože. A onda je odlučila da stavi tačku na to! Prestala je da se brije, ali njenim mukama nije došao kraj. Kao što su je osuđivali i vređali u pubertetu, Aneta je i u 40-im godinama nailazila na vređanje i ismevanje, kako nepoznatih ljudi na ulici, tako i na društvenim mrežama.

"Ova vrsta maltretiranja za mene nije ništa neobično, ali želim da skrenem pažnju na činjenicu da dlakavost nije nužno izbor. Moram da se brijem više puta nedeljno jer društvo kaže da žene ne bi trebalo da imaju bradu", objasnila je Aneta, a zatim dodala koliko govori mržnje i vređanje na Internetu mogu da ostave duboki trag i u najgorem slučaju teške posledice na pojedine ljude koji na primer, boluju od nekog poremećaja.

"Nakon toliko vređanja, u avgustu ove godine odlučila sam da prestanem da se brijem. Niko nije rekao da ja želim da imam dlake po licu, ali takođe imam izbor da li želim da ih imam", rekla je ona, a zatim dodala da na taj način želi pre svega da skrene pažnju i ukaže na sindrom policističnih jajnika. Od avgusta do oktobra, Aneta je puštala bradu, sve dok je nije obrijala, kako bi sakupila novac za humanitarnu zajednicu obolelih od sindroma policističnih jajnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading