PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ, ČITAJ KAKO JE NAPISANO, A UŽIVAJ KAKO TI VOLJA – Uživanje u lepotama Tršića
Balkan Trip

A gde god da krenete po Srbiji srešćete i ekipu Balkan Tripove emisije „Lepše od Pariza“ koja neumorno traga za draguljima seoskog turizma i najboljim srpskim domaćinstvima.

I kad spojite Tršić i „Lepše od Pariza“ dobijete jedan prelep susret sadašnjosti i davno minulih vremena.

Ekipa ove emisije iskoristila je posetu Tršiću da obiđe rodnu kuću Vuka Karadžića. Ovde ih je dočekao Miroslav Terzić, kustos i istoričar koji je pravi poznavalac lika i dela jednog od najvećih ljudi naše istorije i kulture.

„Mnogi od nas znaju dosta o Tršiću, ali valja obnoviti gradivo,“ prokomentarisao je voditelj emisije dodajući da ga je ovo mesto vratilo u školske dane.

„Tršić čini 40 objekata narodnog graditeljstva, tj. tri celine – Vukova kuća, Saborište gde se održava Vukov sabor i deo gde se nalazi Muzej jezika i pisma i Kuća pisaca,“ objasnio je Miroslav dok su prilazili Vukovoj kući koju je izgradio Vukov deda Joksim oko 1740. godine kada su se Karadžići doselili u ovo mesto.

Oko kuće nalaze se vajati, kačara, ambar i čardak. Pravo srpsko domaćinstvo.

A tek unutra!

PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ, ČITAJ KAKO JE NAPISANO, A UŽIVAJ KAKO TI VOLJA – Uživanje u lepotama Tršića

Balkan Trip

 

„Upravo smo se vratili daleko u prošlost“, rekao je voditelj kada su ušli u Vukovu kuću.

Ovde je zaista vreme stalo. Ceo enterijer predstavlja enterijer iz Vukovog doba, uključujući i najsitnije detalje što možete videti OVDE.

„Vuk je zapisao da su zimi često dolazili rođaci iz Stare Hercegovine i puno vremena su provodili pored ognjišta. Guslali su, pevali epske pesme, pričali priče,“ kazao je Miroslav.

Božanstvena atmosfera samog objekta je nešto što oduševljava na prvi pogled, a predivna priroda Tršića je nešto što opušta i relaksira čim dođete na ovo mesto. Dušu dalo za uživanje!

Ovo i još mnogo toga čeka samo na vas na televiziji Balkan Trip i Telekomovoj mreži kablovskih kanala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading