DA LI BI PRISTALI NA "BUDNU OPERACIJU" Čovek svira saksofon dok mu doktor uklanjanja tumora na mozgu
Foto: PAIDEIA INTERNATIONAL HOSPITAL

Muškarac u Italiji svirao je saksofon tokom svoje devetočasovne operacije mozga u kojoj su hirurzi uspešno uklonili tumor. Ovaj 35-godišnji muškarac, koga je rimska međunarodna bolnica Paideia identifikovala samo kao G. Z. podvrgnut je operaciji prošlog meseca dok je bio budan kako bi lekari mogli da uklone tumor bez ugrožavanja njegovih neuroloških funkcija, navodi bolnica u saopštenju za javnost.

„Arhitektonska složenost mozga i njegova izuzetna plastičnost čine mozak svakog od nas veoma različitim jedni od drugih“, rekao je glavni hirurg dr Kristijan Brogna.

"Svaki mozak je jedinstven, kao i svaka osoba, " ističe lekar koji obavi 50 „budnih operacija“ godišnje, navodi Vašington post. Takve procedure omogućavaju hirurzima da „mapiraju sa izuzetnom preciznošću tokom operacije neuronske mreže koje su u osnovi različitih funkcija mozga kao što su igranje, govor, kretanje, pamćenje, brojanje“, rekao je on.

DA LI BI PRISTALI NA

Foto: PAIDEIA INTERNATIONAL HOSPITAL

 


"Više od 10 lekara, uključujući neurohirurge, anesteziologe, neuropsihologe, neurofiziologe i inženjere, bilo je uključeno u "kompleksnu intervenciju" koja je bila prva te vrste izvedena u Italiji", saopštila je bolnica.

Operacija G. Z. bila je komplikovana činjenicom da je pacijent levoruk, što dodaje još jedan sloj poteškoća u mapiranju mozga, navodi The Post. Tokom čitave procedure, G. Z. je puštana tema iz filma "Love Stori" iz 1970. godine, kao i italijanska himna. Doktori su čak proučavali partituru svake od pesama pre operacije, kako bi utvrdili da li su instrumenti hirurga negativno uticali na G. Z.


Tumor je potpuno uklonjen i pacijent je mogao da ode kući tri dana kasnije, preneo je The Post. 

„Svaka operacija u budnom stanju ne samo da omogućava postizanje maksimalnog rezultata u smislu uklanjanja patologije, već je to pravo otkriće“, rekao je Brogna. „Svaki put nam nudi prozor u funkcionisanje ovog fascinantnog, ali ipak na mnogo načina tajanstvenog organa, a to je mozak".
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading