Često sanjate da ste trudni? Evo šta to znači
Foto: Shutterstock

Iako možda uživate u tome da neke snove shvatite bukvalno – poput onog koji se ponavlja u kojem se zabavljate sa Harijem Stajlsom – većina snova nije simbolična za bilo šta što se dešava u vašem životu. I to je dobra stvar, s obzirom na to koliko nas sanja o tome da nam ispadaju zubi, ili da ne završavaju srednju školu, ili da se pojavljuju goli na času.

Ali realni snovi i dalje mogu biti sumanuti. A to je posebno tačno ako sanjate da ste trudni, što je ozbiljna stvar, bez obzira da li želite da zatrudnite ili ne. Buđenje ujutru nakon što ste videli scene sebe sa ogromnim stomakom ili kako se porađate, sigurno možete da se osetite čudno, bez obzira da li je to puna nada ili zabrinutost.

Iako uvek postoji mogućnost da ste zatrudneli ako ste seksualno aktivni, snovi obično nisu proročki. Prema psiholozima, evo zašto u poslednje vreme imate snove o trudnoći i šta bi oni mogli da znače.

Zaista se nadate da ćete uskoro zatrudneti

Za neke ljude, snovi o trudnoći su povezani sa činjenicom da osoba mnogo razmišlja o bebi u bliskoj budućnosti, kaže Rafael Pelajo, klinički profesor psihijatrije i bihejvioralnih nauka.

To verovatno nije iznenađujuće: ako neko očajnički želi da zatrudni, snovi o trudnoći su njihove želje koje se odigravaju u njihovim snovima. Logično, zar ne?

Trenutno imate strah od trudnoće

Manje prijatan scenario je kada sanjate da ste trudni, a još uvek niste spremni za  potomstvo. A možda već imate decu i definitivno ne želite više. U ovim slučajevima, strah od trudnoće ili anksioznost zbog nje i dalje može značiti da vam je ta tema na umu, tako da je možete zamisliti u snu.

Nešto u vašem životu vas je prisetilo na prošlu trudnoću

Ovi snovi takođe mogu biti povezani sa nasumičnim sećanjima na tuđu ili vašu prošlu trudnoću, kaže dr Pelajo. Ako sanjate da ste trudni, a u nekom trenutku svog života ste bili, velika je šansa da vas je nešto u danu nakratko podsetilo na to. Recimo da ste imali lošu jutarnju mučninu tokom prve trudnoće, pa svaki put kada osetite malu mučninu tokom dana to podseti vaš mozak i da vam da san o trudnoći.

Slična stvar bi se mogla desiti ako jedete neku od namirnica za kojima ste nekada žudeli dok ste bili trudni, posebno ako to nije nešto što obično jedete. Još jedan primer: vidite nekoga sa bebom i ako ste u postmenopauzi, taj vizuelni prikaz pokreće mozak da se seti vaše trudnoće dok spavate.

Dakle, na vama je da otkrijete svoja prava osećanja kada se probudite. 

Rađanje kao metafora

Snovi o trudnoći mogu biti o drugačijoj vrsti porođaja.

– Trudnoća može biti metafora za druge vrste kreativnosti – kaže dr Dirdre Baret.

Snovi o trudnoći mogu predstavljati vaše uzbuđenje oko kreativnog projekta u vašem domu ili na poslu, kaže ona. „Rađate“ ovaj projekat, na neki način, i to bi se moglo pojaviti u vašim snovima kao beba.

Postoje i varijacije na ovu temu: umesto da budete trudni, možda ćete sanjati o dojenju - a taj san bi takođe mogao da bude o „negovanju“ novog projekta ili cilja, kaže dr Baret.

Brineš o nekome u svom životu i to te iscrpljuje

Možete sanjati da brinete o bebi ili da dojite jer vas neko u vašem životu iscrpljuje, primećuje dr Baret. Da li imate prijatelja koji zauzima sav vaš emocionalni prostor ili vas koristi na druge načine? Ova vrsta sanjarenja može biti način na koji vaš mozak obrađuje situaciju kroz koju prolazite.

Snovi su neka vrsta zamršene mreže emocija i delova sećanja ili scena koje je vaš mozak zabeležio.

– Jedna od stvari vezanih za snove je da su puni emocija – kaže dr Pelajo.

Neki stručnjaci za spavanje sumnjaju da su snovi način na koji naš mozak ''resetuje'' sećanja i emocije. Prikupljamo toliko sećanja tokom života, sećanja koja su često vezana za emocije, da naš mozak na kraju mora da odluči šta da zapamti, a šta da zaboravi. Oni takođe moraju da odluče kako da povežu ova sećanja zajedno.

– Stvari koje vas nasmeju, a posebno stvari koje vas plaše, mozak mora da poveže sa prethodnim uspomenama koje imate – objašnjava dr Pelajo. – Ovo povezivanje starih uspomena sa novim sećanjima se obavlja van mreže u svetu snova.

Bez obzira o čemu sanjate, na kraju od vas zavisi kako ćete to tumačiti.

– Bebe mogu predstavljati nešto novo: nove poduhvate, nove veze – kaže dr Baret. – Ili mogu predstavljati ranjivost ili nezrelost onoga koji sanja. 

Za nekog drugog, trudnoća ili bebe u snu mogu biti čista želja za detetom.

– Samo tumačenje sanjara može tačno reći šta simbol sna znači u određenom slučaju – kaže ona.

Zato se zapitajte da li to iščekujete ili se možda plašite. Šta u vašem životu može predstavljati bebu u snu? Ovo vam može pomoći da sve odgonetnete (ako uopšte ima neko značenje).

Da li vas stvarno muče snovi o trudnoći? Razmislite o tome da zgrabite olovku i započnete dnevnik snova. Na kraju ćete možda moći da uočite obrasce između vaših stvarnih emocija i snova i bolje protumačite njihov značaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading