SVETU PRETI KATASTROFA, NUČNICI UPOZORAVAJU Amerika i Azija se približavaju, Pacifik se zatvara, evo kad će se sudariti
Foto: Shutterstock

Prema naučnicima, dosledno smanjenje veličine Tihog okeana će na kraju formirati novi superkontinent nazvan Amazija. Stručnjaci u Australiji kažu da se Tihi okean polako zatvara u sebe i postaje manji za oko jedan inč, kako se predviđa. Iako su naučnici rekli da se to neće dogoditi u bliskoj budućnosti, to je nešto za šta veruju da će se dogoditi.

Prema proračunima formiranje novog superkontinenta uslediće za 200 ili 300 miliona godina gde će se Amerika i Azija sudariti i stvoriti Amaziju.

"Nastali novi superkontinent već je nazvan Amazija jer neki veruju da će se Tihi okean zatvoriti (za razliku od Atlantskog i Indijskog okeana) kada se Amerika sudari sa Azijom“, tvrde naučnici.

Pišući u National Science Review, oni su rekli: "Veruje se da su se poznati superkontinenti Zemlje formirali na veoma različite načine, pri čemu su dva krajnja člana introverzija i ekstroverzija.

Najstariji poznati superkontinent na svetu, Nuna, okupio se pre oko 1,8 milijardi godina, a jedan mali deo Australije nekada je bio deo Kanade, kada se svetsko kopno skupljalo oko superkontinenta Nuna.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading