UKLETI ZAMAK Najpoznatiji dvorac u Mađarskoj prvobitno je bio sklepan od dasaka, kartona i blata
Foto: Shutterstock

Iako zamak Vajdahunjad u Gradskom parku može izgledati kao istorijska građevina koja priča jezive priče, datira iz srednjeg veka, budimpeštanski dvorac Vajdahunjad je u stvari izgrađen pre više od 100 godina za 1000. rođendan mađarske države 1896. za Milenijumsku izložbu.

Prvobitna zgrada zamka Vajdahunjad (zvanično nazvana 1896. godine Istorijski građevinski kompleks, tj. Tortenelmi Epuletcsoport) bila je samo privremena građevina napravljena od drvenih dasaka i kartonskih dizajna. Čak je i njegovo obično ime bilo opisno, što je značilo da nije ništa drugo do kompleks različitih istorijskih građevina. Ali Mađari su toliko zavoleli zgradu da je na kraju izgrađena od trajnih materijala (između 1904. i 1908. godine), pa su tu sada obojeni prozori, bogato ofarbane zasvođene plafone, mermerne stepenice itd.

Naziv „Zamak Vajdahunjad“ nije trebalo da stoji za celu zgradu, ali su ga lokalni stanovnici toliko često koristili – na osnovu najupečatljivijeg dela kompleksa – da je ime Vajdahunjad Var na kraju ostalo uz njega.

Cilj izgradnje zamka Vajdahunjad bio je da se kroz njegovo arhitektonsko blago prikaže lepa i duga istorija Mađara, birajući neke od najistaknutijih građevina i detalja iz cele Mađarske, u to vreme deo ogromnog Austro-Ugarskog carstva, koji je značajno u smislu da su neke od zgrada koje sada vidite u zamku iz izložbenog prostora van granica Mađarske). Koncept zamka Vajdahunjad u Budimpešti bio je da spoji različite arhitektonske stilove u jedan kompozitni zamak. Dizajn Ignaca Alpara sadrži arhitektonske detalje 21 zgrade, neke samo sa manjim dopunama. Zamak ima tri glavna arhitektonska dela: Najstariji deo dvorca Vajdahunjad je romanički stil iz 11. – 13. veka u Mađarskoj. Crkva sela Jak nalazi se u zapadnoj Mađarskoj, blizu austrijske granice, i zapravo je ogromna bazilika, kakva se ne može videti u zamku Vajdahunjad gde je preslikana ne samo fascinantna kapija nego cela zgrada.

Jakova crkva je zapravo bila monumentalna bazilika benediktinskog samostana, najverovatnije završena 1256. godine. Crkva je izabrana za najbolji prikaz romaničke arhitekture u Mađarskoj (nekako je uspela da preživi mnoge bitke protiv Turaka Osmanlija, požari i druge štete). Crkvu u Jaku je krajem 19. veka znatno restaurirao Frigies Schulek, dizajner Ribarskog bastiona (koji je inspirisan romaničkim stilom).

Tačna replika Portala Jakovske crkve prikazuje karakteristične crkvene porte iz 11. i 12. veka, već uklopljene u gotički stil gde je portal bio glavna lokacija za dodavanje izvajanih figura i biblijskih slika.

Tu se može videti detaljno izrezbareni portal sa suženim „kapijama“ ugrađenim jedna u drugu. Ovo je glavna kapija crkve ukrašena geometrijskim normanskim motivima. Preko portala se nalazi Isus na prestolu sa dva anđela, dok timpanon iznad portala prikazuje figure 12 apostola sa Isusom u prirodnoj veličini.

Dalji delovi zgrade u romaničkom stilu uključuju Auditoriju, 37 metara visoki „toranj mučenja“, kulu Tompa, Lavlji most, kapiju mosta (sa lažnim rešetkama, koje se ne mogu zatvoriti) i bastionsku kulu u Segesvaru.

Kapela Jak u zamku Vajdahunjad nije samo arhitektonska replika, već i funkcionalna katolička kapela sa verskim obredima nedeljom od proleća do jeseni u podne, manjim venčanjima (do 150 ljudi), koncertima horova, i malim izložbama.

To je bio Drakulin zamak

Mnogi teoretičari postavljaju pitanje da li je Bram Stoker, kreator grofa Drakule, gospodara vampira, zaista bio inspirisan zamkom Vajdahunjad i da li je posetio  zamak? Ko je bio grof Drakula i da li je boravio u zamku ili je tamo držan? Roman „Drakula“ objavljen je 1897. godine, inspirišući hiljade filmova i serija sa vampirskom tematikom. Drakulin lik je najverovatnije inspirisao Vlad Nabijač, transilvanijski princ iz 15. veka, takođe poznat kao Vlad Treći Drakul od Vlaške, koga je Jon Hunjadi godinama držao zatočenog u zamku Vajdahunjad. Bram Stoker je zamislio svog Drakulu kako živi u zamku Vajdahunjad, ili možda u sličnom zamku negde u mračnim i oštrim brdima Transilvanije. Ono što danas znamo je da je pre nego što je krenuo da piše svog „Drakulu“, Bram Stoker upoznao Armina Vamberija, mađarskog pisca i putnika koji je sa Stokerom podelio mračne priče o uletom zamku Vajdahunjad.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading