Obratite pažnju: Pet znakova koji ukazuju da ste narcis
Foto: Shutterstock

Narcisoidni poremećaj ličnosti u savremenom svetu postao je crvena zastavica, posebno kada je reč o emotivnim odnosima. Termin narcis počeo je danas više da znači od sujete i previsokog samopoštovanja. Osobama koje imaju narciosidni poremećaj ličnosti potrebna je podrška u vidu stručnog lica, psihologa i psihoteraputa, kako bi osvestili koje obrasce ponašanja treba da izbegnu, kao i kako da se oslobode traume ili negativnih emocija koje su u njima duboko potisnute. Prva stvar koju narcisi na tom putovanju osvešćivanja treba da urade jeste da shvate da i oni zaslužuju da budu voljeni, kao i da oni imaju sposobnost da vole - samo su je duboko u sbei zakopali.

Volite stalno da budete u centru pažnje 

Narcisi često govore o sebi i preuveličavaju svoja dostignuća. Možda ćete otkriti da dodajete činjenice u svoje priče kako biste impresionirali druge. Narcisima je potrebna stalna pažnja. Bez obzira koliko govorite narcisima da ih volite, da im se divite ili da im odobravate, to nikada nije dovoljno jer duboko u sebi ne veruju da ih iko može voleti. Oni su zapravo nesigurni i plaše se da se ne uklope. Imaju stalnu potrebu za pohvalama i odobravanjem drugih kako bi ojačali svoj krhki ego. Često ne biraju sredstva kako bi bili u centru pažnje.

Imate naviku da dajete neželjene savete 

Narcisi su osobe koje su informisane o svemu, sve znaju i u sve mogu da se uključe. Često daju savete drugima, čak i ako ih niko nije pitao. Skloni su stalnom kritikovanju, stalno kod drugih trae negativnosti.

Narcisi mogu biti izuzetno šarmantni 

Lako mogu da šarmiraju i osvoje druge, bilo da je reč o poslu, ljubavi ili prijateljstvu. Na prvi korak će vas impresionirati, a tek kasnije otkrivaju svoje pravo lice u donosima.

Skloni ste stalnom takmičenju 

Zdrav takmičarski duh je jedna stvar, ali narcisi dovode stvari do krajnosti. Narcis želi da pobedi u skoro svim oblastima - na teniskom terenu, u kancelariji, čak i u porodici. Ova opsesivna želja da se dođe na vrh otežava proslavljanje uspeha drugih ljudi. Teško prihvataju poraz i mogu učiniti sve kako bi bili dominantni.

Poznati ste po tome što se ljutite 

Narcis izgleda kao samouverena osoba koju nije bitno šta drugi ljudi misle, ali zapravo oni se ljute za svaku sitnicu. Žele stalbno da budu u pravu, u suprotnom pokazaće ljutnju i nezadovoljstvo.

Komentari (0)

Loading